Deze kleuren draag je voor een optimale eerste indruk

27-05-2016 Redactie vacatures.nl
Wat zegt de kleur die je draagt over je persoonlijkheid? Met welke kleur maak je de beste eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek? En wat kun je juist beter in de kast laten hangen? Het Amerikaanse CareerBuilder vroeg het ruim tweeduizend HR-professionals.Persoonlijkheid

De kleur van je kleding heeft meer invloed op je uitstraling dan je zou denken. Wat je draagt kan dus van grote invloed zijn op je eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek. De Amerikaanse website Careerbuilder.com vroeg ruim tweeduizend recruiters en HR-managers welke kleurkeuze bij sollicitanten het best op hen overkomt. Als aanvulling daarop ondervroeg Business Insider echte ‘kleurenkenners’ over de associaties die verschillende kleuren opwekken.

Zwart: autoriteit

Zwarte kleding kan overkomen als onbenaderbaar, maar als je het op de juiste manier draagt geeft het je volgens kleur- en designconsultant Karen Haller een ‘verfijnde en exclusieve uitstraling’. Zwart is een kleur die serieus wordt genomen: het is geen toeval dat autoritaire merken als Adidas, Chanel en YvesSaintLaurent met name zwart gebruiken in hun communicatie.

Blauw of bruin: betrouwbaar

Door blauw te dragen, straal je zekerheid uit. Blauw komt volgens etiquette-consultant Lynda Goldman zowel vriendelijk als krachtig over en impliceert loyaliteit. Met name marineblauw is een zeer goede keuze, vindt Goldman. Deze kleur geeft een gevoel van vertrouwen. Ook bruin wekt vertrouwen, deze aardse kleur staat voor warmte, veiligheid, zekerheid en betrouwbaarheid.

Grijs: zelfstandig

De kleur grijs komt over als onafhankelijk en geïsoleerd. Dat klinkt negatiever dan het is: zolang je ervoor zorgt dat je een zelfverzekerde houding hebt, kom je in grijs juist als een sterke en zelfstandige persoonlijkheid over die goed voor zichzelf beslissingen kan maken.

Wit: georganiseerd

Weleens iets wits aangetrokken naar een sollicitatiegesprek? Qua neutraliteit een veilige keuze, maar wat betreft de kans op zichtbare vlekken juist een erg gevaarlijke. Dit laatste wekt echter juist een georganiseerde indruk bij HR-managers. Zeker in een omgeving waar veel werknemers felle kleuren dragen, kan wit in je voordeel werken tijdens een sollicitatiegesprek.

Rood: machtig en indrukwekkend

Als je echt indruk wilt maken of iemand over wilt halen, dan is rood een goede kleur om te dragen. Deze prikkelende kleur staat namelijk voor macht en passie, maar ook voor moed en energie, zegt Kenny Frimpong, brand marketeer bij een Italiaans kledingmerk. Tijdens een sollicitatiegesprek is het daarmee wel een wat gewaagde keuze.

Groen, geel, oranje en paars: creativiteit

Solliciteer je in een creatieve branche? Deze felle kleuren trekken volgens Frimpong zeker de aandacht, stralen creativiteit uit en wekken de indruk dat je wel in bent voor een grapje. Ze stralen echter in mindere mate vertrouwen en toewijding uit en zijn daarmee een ietwat riskante keuze voor een sollicitatiegesprek.

Maar wat is nu de beste - en slechtste - kleur?

De ondervraagde recruiters en HR-professionals zijn het erover eens dat blauw of zwart de beste opties zijn om te dragen tijdens een sollicitatiegesprek. De slechtste keuze? Oranje. Al kom je hiermee ongetwijfeld vrolijk over als sollicitant, het is simpelweg te schreeuwerig voor de situatie. Laat deze kennis in je voordeel werken bij je volgende gesprek!