Vijf redenen waarom ‘zakelijk fietsen’ supergezond is

26-05-2016 Redactie vacatures.nl
Vandaag is de tiende ‘Nationale Fiets naar je Werk Dag’, een speciale dag waarop het belang van fietsen naar je werk onder de aandacht wordt gebracht. Terecht, want fietsen heeft meer gezondheidsvoordelen dan je zou denken. Hier volgen vijf belangrijke redenen om op de fiets te stappen, gebaseerd op onderzoek van de Fietsersbond en Zilveren Kruis Achmea.



1. Vlotte vetverbranding

Een slank lichaam, wie wil dat nou niet? Een half uur fietsen per dag is al genoeg om de vetverbranding aan de gang te houden, aldus Jaap Seidell, hoogleraar voeding aan de Vrije Universiteit. Maar het positieve effect op je lichaamsgewicht is niet het enige voordeel. Mensen die veel fietsen zijn volgens hem namelijk niet alleen slanker, maar ook gezonder: lichaamsvet produceert slechte stoffen en verstoort hiermee bijvoorbeeld de hormoonhuishouding. Vet op de verkeerde plek kan zelfs nare ziektes tot gevolg hebben. Door dagelijks een stuk te fietsen voorkom je de ophoping van vet – en alle nare gevolgen van dien.

2. Vrolijk en ‘zen’

Zeker als je een druk leven hebt, is fietsen een goede manier om stress tegen te gaan. Het houdt zelfs depressies buiten de deur: volgens huisarts Willem Heckman maak je door te fietsen stoffen als endorfine en serotonine aan, die een geluksgevoel geven. Dat deze stoffen worden aangemaakt bij hardlopen was al bekend, maar stevig doorfietsen heeft hetzelfde effect.

Ook de buitenlucht speelt een grote rol bij ontspanning, zegt Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. “De omgeving heeft via de zintuigen invloed op de gemoedstoestand en als je buiten fietst, komen al je zintuigen aan bod. Wind waait de hersens schoon.”

3. Boost voor je brein

Beweging beschermt je geheugen doordat het aantal verbindingen tussen hersencellen in de hippocampus vergroot wordt. De hippocampus is het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor je geheugen. Door te fietsen ga je volgens Sitskoorn het verval van je brein tegen. Je houdt niet alleen een beter geheugen, ook kun je beter plannen als je regelmatig aan lichamelijke activiteit zoals fietsen doet.

4. Verkleind risico op hart- en vaatziekten

Door regelmatig te fietsen wordt de samenstelling van het bloed, de stroming ervan en de kwaliteit van de bloedvaten verbeterd. Dat stelt Annabelle Slingerland, arts en onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum. Door de beweging worden afvalstoffen beter afgevoerd en raken de bloedvaten minder snel verstopt, waardoor de kans op hart- en vaatziekten drastisch verlaagd wordt. Een half uur fietsen per dag is volgens Slingerland al voldoende om dit effect te bereiken. Bij bloedvaten die al aangetast zijn, is wat meer lichaamsbeweging nodig.

5. Minder kans op diabetes

Bewegen is volgens Harm Kuipers (hoogleraar sport, bewegen en gezondheid aan de Universiteit van Maastricht) hét middel om diabetes tegen te gaan – in alle fasen van deze stofwisselingsziekte. Diabetes wordt veroorzaakt door een verstoorde energiehuishouding, waarbij overtollige energie wordt omgezet in lichaamsvet en glucose in het bloed. Hierdoor stijgt het insulinegehalte en ligt diabetes type 2 op de loer. Om het energieoverschot in het lichaam te beperken, is bewegen nog belangrijker dan minder eten. Door de beweging van het fietsen worden spieren gevoeliger voor insuline en nemen ze de suiker beter op. Ook na de lichamelijke activiteit duurt dit effect voort.

Pak de fiets!

De waarde van een dagelijks fietstochtje naar je werk moet dus zeker niet onderschat worden. Gelukkig wordt er nergens ter wereld zoveel gefietst als in ons land. Ook als je te ver van je werk woont om de fiets te pakken, loont een blokje om zodat je elke dag weer fit en gezond op je werk verschijnt!