Parttimers: jonge vrouwen verdienen meer dan mannelijke leeftijdsgenoten

15-06-2016 Redactie vacatures.nl
Vrouwen tussen de 15 en 27 jaar die parttime werken, verdienen beter dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week op basis van cijfers uit 2014.



Grens bij 27 jaar


In de leeftijdsgroep van 15 tot 27 jaar bedraagt het doorsnee inkomen voor vrouwen 17.000 euro op basis van 20 tot 28 uur per week. Mannen in deze leeftijdscategorie komen uit op een doorsnee inkomen van 12.00 euro voor zo’n ‘middelgrote deeltijdbaan.’ Als het om een ‘grote deeltijdbaan’ gaat, van 28 tot 24 uur, zijn de vrouwen ook beter af: 23.000 om 19.000 euro. In de hogere leeftijdsgroepen liggen de verhoudingen anders en verdienen mannen meer, zowel in middelgrote als in grote deeltijdbanen. De CBS-cijfers hebben betrekking op werkenden die naast hun baan geen onderwijs volgen.

‘Goede ontwikkeling’


Mariëtte Patijn, bestuurslid van vakbond FNV, vindt het een goede ontwikkeling dat jonge vrouwen relatief goed verdienen. “Vrouwen verdienen gemiddeld genomen minder dan een man, voor hetzelfde werk. Het zou mooi zijn als dit het begin is van een inhaalrace.” Wat betreft de populariteit van deeltijdbanen is de verdeling nog redelijk traditioneel. Van de vrouwen tot 27 jaar werkt 60% parttime, van hun mannelijke leeftijdsgenoten slechts 25%.