Pleidooi voor hond op kantoor

10-05-2016 Redactie vacatures.nl
Een kwispelende hond naast je bureau ‘not done’? Volgens Nederlandse dierenartsen zijn huisdieren op kantoor het wondermiddel tegen stress en burn-outs. In de Financiële Telegraaf roepen ze werkgevers op om ‘huisdiervriendelijk beleid’ te voeren. Een puppyverlof gaat de dierenartsen echter te ver.



‘Enorm stressverlagend’

Een hond onder je bureau is volgens de Amsterdamse dierenarts Piet Hellemans zeer heilzaam voor kantoorwerkers. Als voorbeeld geeft hij de enorm stressverlagende werking van een wandeling met de hond tijdens de lunchpauze: “Het geeft je de kans om stoom af te blazen als je dag niet lekker loopt, of als je onzekerheid hebt vanwege een reorganisatie.”
De werkgever profiteert volgens Hellemans niet alleen van minder gestrest personeel, maar ook van werknemers die langer blijven zitten. Ze hoeven immers niet om klokslag vijf uur naar huis te rennen om de hond uit te laten.

Taboe

Waar huisdieren op kantoor in Nederland allesbehalve standaard zijn en er zelfs een licht taboe op rust, is dit in Groot-Brittanië anders. Daar krijgt één op de twintig werknemers vrij wanneer ze een puppy in huis nemen. Personeel bij de Britse vestigingen van Mars Petcare (van onder andere Whiskas en Pedigree) krijgt hiervoor tien uur verlof, maar Nederlandse werknemers bij hetzelfde bedrijf hoeven hier niet op te rekenen. Bij een IT-bedrijf in Manchester krijgen personeelsleden drie weken vrij. Het bedrijf hoopt hiermee personeel aan zich te binden en meer commitment van de werknemers te bereiken.

Puppyverlof

Met een dergelijk ‘puppyverlof’ is zowel dierenarts Hellemans als werkgeversvereniging AWVN het niet eens. Nederlanders hebben over het algemeen genoeg aan hun vakantiedagen, die ze vaak niet eens opmaken. Wel raadt Hellemans aan om vrij te nemen zodra er een pup komt, vanwege de tijd die nodig is voor het opvoeden en zindelijk maken. Maar je baas zo gek krijgen dat je je trouwe viervoeter mee naar kantoor mag nemen? Daar zul je nog een hele kluif aan hebben.