Voor het eerst sinds 2010 tariefstijgingen in de IT

09-05-2016 Redactie vacatures.nl
De tarieven van IT-dienstverleners zijn in 2015 met 2% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Het is voor het eerst sinds 2010 dat de tarieven in de IT-sector stijgen. Ook het aantal IT-bedrijven is toegenomen.



Tariefstijging volgt op omzetgroei


Ondanks de groei blijven de tarieven van IT-dienstverleners nog 8% achter bij het hoogtepunt in 2010. De stijging van de tarieven volgt op een omzetgroei die twee jaar geleden inzette. Vorig jaar nam de omzet in de sector met 8,6% toe, een jaar eerder met een kleine 7%. Volgens het CBS maakt de IT hiermee een einde aan de periode van stagnerende groei tijdens de economische crisis.

Aantal IT-bedrijven groeit


Aan het einde van 2015 waren er meer dan 53.000 bedrijven actief in de IT-dienstverlening, waartoe onder meer programmeurs , netwerkbeheerders en IT-adviseurs behoren. De grote meerderheid van deze bedrijven bestaat uit eenmansondernemingen. Het totale aantal bedrijven in de IT groeide vorig jaar met 35%; het aantal eenmanszaken met bijna 40%.