Meerderheid ontslagen werknemers binnen twee jaar weer aan het werk

15-11-2016 Redactie vacatures.nl
Van de 68.000 werknemers die in 2013 hun baan verloren als gevolg van een faillissement, had twee derde in 2015 weer een baan. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Vooral werknemers in de ICT en de horeca waren relatief snel weer aan het werk.



Nieuwe baan na ontslag


Meer dan de helft van de in 2013 wegens faillissement ontslagen werknemers had op 1 januari 2014 nieuw werk, oftewel gemiddeld een half jaar na ontslag. Op 1 juli 2015, gemiddeld twee jaar na ontslag, is dit opgelopen tot iets meer dan twee derde. Voor de ICT en horeca is dit percentage zelfs 73%. Minder succesvol zijn de ontslagen werknemers in de financiële dienstverlening (57%) en de verhuur en handel van onroerend goed (59%).

Mannen sneller dan vrouwen


Opvallend is dat mannen sneller weer een nieuwe baan vinden dan vrouwen. Vooral vrouwen tussen de 30 en 45 jaar hebben moeite om weer aan de bak te komen: na een half jaar heeft 54% weer een baan, tegenover 58% van de mannen in deze leeftijdsgroep. Na twee jaar zijn deze percentages respectievelijk 70% en 76%. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat vrouwen vaker parttime werken, licht CBS-hoofdeconoom Peter Hein Mulligen toe in de Volkskrant. Doordat mannen vaker het hoofdinkomen verdienen, ligt bij hen de druk hoger om een nieuwe betrekking te vinden.

Ouderen moeilijk aan de bak


Jongeren vinden na een ontslag als gevolg van faillissement sneller nieuw werk dan ouderen. Twee derde van de werknemers tot 30 jaar was binnen een half jaar weer aan de slag; na twee jaar was dit zelfs 80%. Naarmate de werknemers ouder worden, nemen deze percentages af. Vooral de oudste werkzoekenden hebben het moeilijk. Van de groep tussen 55 en 60 jaar heeft 38% binnen een half jaar een baan; 48% vindt binnen twee jaar iets nieuws. Tussen de 60 en 65 jaar liggen deze percentages nog lager, namelijk op 26% en 23%.