Minister Asscher verdedigt omstreden flexwet

03-03-2016 Redactie vacatures.nl
Het AD kopt vandaag dat de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ‘zijn langste tijd alweer heeft gehad’. Minister Asscher (Werkgelegenheid) krijgt stevige kritiek van werkgevers, juristen en hoogleraren: de nieuwe wet zou meer ontslagen opleveren dan vaste contracten. De minister blijft achter de flexwet staan en wijst op CBS-cijfers die een lichte stijging van het aantal vaste contracten laten zien.



Bedrijven voorzichtig


Er is al langer kritiek op de flexwet, die inmiddels zo’n acht maanden van kracht is. Onderzoek onder de leden van werkgeversorganisatie AWVN toonde aan dat de meeste bedrijven zich minder bereid hebben getoond om mensen in vaste dienst aan te nemen. Zo is de werkgever verplicht om een zieke werknemer twee jaar door te betalen en heeft deze al gauw recht op een transitievergoeding. Dit kunnen voor werkgevers redenen zijn om af te zien van een vaste verbintenis, waardoor de beoogde zekerheid voor werknemers alleen maar verder weg is.

Daarnaast was één van de doelstellingen van de nieuwe wet dat het eenvoudiger zou worden om personeel te ontslaan – met de gedachte dat het dan ook aantrekkelijker zou zijn om mensen in vaste dienst te nemen. Maar arbeidsrechtdeskundigen stellen juist dat het sinds de nieuwe wet alleen maar lastiger is geworden om vaste contracten te beëindigen. "Het blijkt dat er in de praktijk meer ontbindingsverzoeken worden afgewezen dan voorheen," zegt Max Keulaerds namens de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten.

Asscher wijst op cijfers


Minister Asscher zelf is hoopvol en benadrukt dat de nieuwe flexwet niet tot een afname van het aantal vaste contracten leidt. Hij wijst op CBS-cijfers van het laatste kwartaal van 2015, waarin het aantal vaste contracten met 5.000 toenam. “Dat is hoopgevend, aangezien het precies het effect is dat we hebben beoogd. Ik hoop dat dit doorzet.” In dezelfde periode nam het aantal flexcontracten met een kleine 30.000 af.

Aanpassingen


De minister mag de wet dan verdedigen, zijn partij staat open voor gerichte aanpassingen. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij: “Deze wet moet zekerheid en perspectief geven. Wij zijn bereid knelpunten aan te pakken om dat doel te halen.” Ze denkt hierbij aan maatoplossingen voor bijvoorbeeld de horeca - en recreatiebranche , waar veel kritiek klinkt. Ondernemers zouden seizoenskrachten graag meer dan twee perioden aaneengesloten willen laten werken.

Coalitiepartner VVD ziet, net als het CDA en D66, graag wijzigingen in het ontslagrecht. “Kantonrechters willen meer maatwerk kunnen leveren dan nu mogelijk is, daar moet de minister naar kijken,” aldus VVD-Kamerlid Bas van ’t Wout. D66’er Steven van Weyenberg is nog iets uitgesprokener: “Hoe sneller de wet wordt verbouwd, hoe beter.”