Schaarste aan goede IT’ers mogelijk groter dan gedacht

01-03-2016 Redactie vacatures.nl
De markt voor IT- en tech-professionals is behoorlijk in beweging, blijkt uit onderzoek van IT-recruiter Dice. Liefst 58% van de vaste werknemers en 84% van de freelancers denkt binnen een jaar een andere baan te hebben. Het tekort aan gekwalificeerde developers en andere IT’ers kan volgens Dice binnenkort weleens groter zijn dan veel bedrijven denken.



Inspelen op wensen IT’ers


Dice brengt jaarlijks het Job Market Report uit, waarin de verwachtingen en de salarissen van IT-personeel in kaart worden gebracht. Volgens Jamie Bowler, directeur marketing bij Dice Europe, dienen werkgevers hun aanbod zoveel mogelijk af te stemmen op de vraag van tech-professionals. “Uit deze percentages blijkt dat we een nog grotere schaarste aan gekwalificeerd technisch personeel tegemoet kunnen zien dan nu al het geval is.” Toch is Bowler hoopvol: “Werkgevers, niet gevreesd: het rapport biedt ook inzicht in wat organisaties kunnen doen om tech-personeel te behouden danwel aan te trekken.”

IT’ers willen uitdaging


Eén van deze inzichten is het belang dat werknemers hechten aan hun takenpakket en de uitdaging die ze hierin vinden. Voor de helft van de ondervraagden is dit de belangrijkste factor bij de keuze voor een nieuwe baan of opdracht. Hiermee speelt de mate van uitdaging die de functie biedt een aanzienlijk grotere rol dan het salaris, dat voor slechts 14% van de vaste werknemers en 16% van de freelancers een doorslaggevende rol speelt. De belangrijkste factor om bij een organisatie te blijven, is voor de ondervraagde IT’ers het team van collega’s: 33% van de freelancers en 35% van de reguliere werknemers noemt dit als belangrijkste factor in hun overweging.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat betreft de secundaire arbeidsvoorwaarden vinden de ondervraagde IT’ers een laptop en mobiele telefoon van de zaak het belangrijkst, gevolgd door flexibele werktijden. Een financiële bonus en een auto van de zaak zijn pas terug te vinden op plaats zeven en acht.

##Java populair

In het Job Market Research is ook gekeken naar de populairste zoektermen van zowel werkzoekenden als werkgevers. Werkzoekende IT’ers zoeken vooral op de trefwoorden
project manager
,
Java
en
testing
.
SAP
en het algemene
developer
completeren de top 5. Bij werkgevers staat de zoekterm
Java
bovenaan, gevolgd door
C
,
SAP
,
PHP
en
.NET
.

Java is dus bij zowel werkgevers als IT’ers populair. Volgens Bowler is dit niet voor niets: “Dat wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat de taal gebruikt wordt bij het ontwikkelen van applicaties voor Android. Het lijkt er in ieder geval op dat er kansen liggen voor zowel werkgevers als werknemers op het gebied van Java.”

Weinig salarisontwikkeling

De schaarste op de IT-banenmarkt vertaalt zich nog niet in een explosieve stijging van de salarissen. Sterker nog, liefst 30% van de freelancers had het afgelopen jaar te maken met een salarisverlaging. Hiermee blijft het salarisverloop achter bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: werkgevers lijken zich nog niet te realiseren hoe groot de schaarste aan gekwalificeerd IT-personeel kan worden. De IT’ers zelf zijn verdeeld als het om salarisverwachting gaat: 44% denkt aan een stijging, terwijl 55% juist een daling voorspelt.