8 dingen die je nooit moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

05-01-2016 Redactie vacatures.nl
Dankzij je uitstekende sollicitatiebrief mag je op gesprek komen bij het bedrijf waar je graag wilt werken. Geweldig natuurlijk, maar wacht nog even met het koud zetten van de champagne. De volgende stap is namelijk nog belangrijker: voor elkaar krijgen dat je daadwerkelijk wordt aangenomen. Bestudeer daarom onze tips voor het sollicitatiegesprek , maar wees je ook bewust van wat je absoluut níet moet zeggen tijdens een sollicitatie.



1. Ik heb eigenlijk geen zwakke punten


Dit antwoord is niet alleen onwaar, maar ook nog eens onhandig. Natuurlijk is je potentiële werkgever benieuwd naar je mindere kanten, maar in feite draait deze vraag om iets anders: kun je kritisch naar je jezelf kijken? Iemand die zegt geen zwakke punten te hebben is ofwel arrogant ofwel onnozel, maar in beide gevallen ongeschikt. Hoe je dan wel moet antwoorden? Wees eerlijk en benoem een minder goede eigenschap – maar wel één die het goed uitoefenen van je functie niet in de weg staat. En let op: dat trucje van ‘mijn zwakke punt is dat ik te perfectionistisch ben’ kent iedereen inmiddels wel.

2. Mijn huidige collega’s zijn vreselijk, daarom solliciteer ik hier


In een sollicitatiegesprek hoef je niet alles te vertellen, zeker niet over je huidige collega’s of werkgever. Wanneer naar de reden van solliciteren wordt gevraagd, noem dan iets positiefs. Je maakt geen reclame voor jezelf als je aangeeft alleen te solliciteren omdat je huidige baan zo vreselijk is. Er is in de vacaturetekst vast wel iets te vinden waar je enthousiast van wordt.

3. Dit is maar een tussenstap voor me


Een beetje ambitie tonen mag best, maar bedenk je wel dat er niet voor niets een vacature openstaat voor een specifieke functie: de werkgever zoekt iemand die enthousiast is voor déze rol. Wanneer het al te duidelijk is dat het voor jou alleen maar een opstapje is naar een volgende functie, zal de baan hoogstwaarschijnlijk aan je neus voorbijgaan.

4. Geef me alsjeblieft-alsjeblieft-alsjeblieft de baan!


Hoe wanhopig je ook bent, laat dit nooit te veel doorschemeren. Bekijk de situatie vanuit de werkgever: deze zoekt niet de kandidaat die de baan het hardst nodig heeft, maar degene die het meest geschikt is. Probeer dus niet over te komen als ‘dat wanhopige type’, maar blijf professioneel.

5. Echt waar, staat dat op mijn cv?


Allereerst is het natuurlijk zaak om alleen relevante functies en opleidingen op je cv te vermelden. Vervolgens is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de inhoud van je cv. Het maakt namelijk een vreemde indruk wanneer je tijdens het sollicitatiegesprek voor verrassingen komt te staan en niet beters weet uit te brengen dan: “O, heb ik dat erop gezet?”


6. Wat doet dit bedrijf ook alweer precies?


Verdiep je van tevoren goed in de organisatie waar je solliciteert. Wanneer je vragen stelt over zoiets basaals als de activiteiten van het bedrijf, maak je een weinig gemotiveerde indruk. Deze informatie had je gemakkelijk zelf even kunnen opzoeken.

7. Hoe vaak kun je je hier ziekmelden per jaar?


Sowieso is het tijdens een eerste gesprek niet raadzaam om over arbeidsvoorwaarden te beginnen. Maar een onderwerp als ziekmelding aansnijden is al helemaal een no-go: hiermee maak je je direct verdacht. Schijnbaar verwacht je je met enige regelmaat ziek te gaan melden, want waarom zou je de vraag anders stellen? Tijdens een tweede of derde gesprek zullen de arbeidsvoorwaarden aan de orde komen, vroeg genoeg om voorzichtig te informeren wat de gang van zaken is wanneer je onverhoopt een dagje ziek bent.

8. Nee, ik heb geen vragen


Vrijwel ieder sollicitatiegesprek eindigt met: ‘Heb je zelf nog vragen?’ Als het goed is, heb je voorafgaand aan het gesprek al vragen voorbereid, bijvoorbeeld over het bedrijf of over de functie. En zelfs als je dat niet hebt gedaan, kun je vast wel een interessante vraag stellen aan de hand van het besprokene. Maar wat je ook doet, geef niet bovenstaand antwoord.