Meisjes zijn enthousiaster over ICT bij afwezigheid jongens

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Overheid en werkgevers proberen al tijden om meer meisjes te interesseren voor de ICT-sector. Onderzoek van twee Australische universiteiten suggereert dat de oplossing weleens veel simpeler kan zijn dan gedacht. Meisjes blijken namelijk veel geïnteresseerder te zijn in ICT wanneer er geen jongens in de klas aanwezig zijn. De onderzoekers voerden vier jaar lang experimenten uit op tien verschillende scholen en concluderen dat ‘girls only’-klassen het enthousiasme voor ICT behoorlijk doen toenemen.



Digital Divas


De onderzoekers, verbonden aan de La Trobe University en de Monash University (beide in Melbourne) ontwikkelden een lesmethode van een semester, waarbij in klassen met alleen meisjes informaticalessen werden gegeven. De bedoeling van het project, getiteld ‘Digital Divas’, was om de interesse van de meisjes te wekken, hun zelfvertrouwen op het gebied van ICT te vergroten en uiteindelijk om ze enthousiast te maken voor een ICT-opleiding. Niet alleen de jongensvrije omgeving, ook de inrichting van de lessen moest ervoor zorgen dat de meisjes zich meer aangesproken voelden. Zo kregen ze onder meer de opdracht om een digitale omgeving te ontwerpen voor een fitness-club en om logo’s te maken voor het Digital Divas-project.

Betere sfeer, meer vertrouwen


Opvallend was dat de onderzoekers aan het eind van de experimenten geen vragen stelden over het feit dat er geen jongens in de klas zaten, maar dat bijna de helft (45%) hierover uit zichzelf een positieve opmerking maakte. De meisjes gaven aan dat de sfeer in het lokaal productiever was en dat ze minder moeite hadden met het stellen van vragen. Bovendien groeide hun zelfvertrouwen, doordat ze zelf dingen konden uitproberen. In aanwezigheid van jongens waren de meisjes eerder geneigd ideeën voor zich te houden, zo gaven ze aan.

Veranderde opvatting over ICT


Ook de betrokken docenten gaven aan dat het werkklimaat in de klas en de houding van de meisjes ten opzichte van ICT sterk verbeterden. “Veel meisjes hadden het gevoel dat ze meer konden bereiken dankzij de afwezigheid van jongens,” zo gaf een van de leraren aan. Aan het begin van het onderzoek noemden de meeste meisjes de ICT nog een typische carrièrerichting voor jongens, terwijl naderhand 51% aangaf anders te denken over de ICT-branche. “Al met al hebben we aangetoond dat een uitdagend lesprogramma en een jongensvrije omgeving de opvatting van meisjes ten opzichte van ICT flink ten goede kunnen komen,” zo besluiten de onderzoekers.