Succesvol solliciteren? Laat je stem horen!

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Sollicitanten komen intelligenter en competenter over wanneer de werkgever hun stem hoort. Dat tonen onderzoekers van de University of Chicago aan. Zij adviseren dan ook bij iedere sollicitatie even te bellen of een gesproken bericht achter te laten.

Stem maakt verschil


Tijdens het onderzoek, getiteld The Sound of Intellect, voerden de psychologen verschillende experimenten uit om te achterhalen wat de invloed van iemands stem is op het verloop van de sollicitatieprocedure. Zo kregen participanten de opdracht om een pitch op te nemen, waarin ze duidelijk maakten waarom zij de juiste kandidaat zouden zijn. Vervolgens werden de pitches voorgelegd aan proefpersonen die de rol van werkgever speelden en moesten beoordelen hoe geschikt en intelligent ze de kandidaat vonden. Hierbij werden verschillende versies gebruikt: sommige werkgevers kregen de pitch op video te zien, andere kregen alleen de audioversie of de uitgeschreven variant. Werkgevers die de stem van de kandidaat hadden gehoord, bleken deze hoger in te schatten wat betreft intelligentie en geschiktheid voor de functie. Daarbij maakte het geen verschil of ze ook de beelden hadden gezien: de stem alleen was genoeg voor een positievere beoordeling.

Spraak zegt veel over denkvermogen


Verschillende andere experimenten leverden hetzelfde resultaat op: wanneer een werkgever de stem van een kandidaat heeft gehoord, wordt de beoordeling positiever. Het effect trad niet alleen op bij proefpersonen die zich voordeden als werkgever, maar ook bij professionele recruiters . Volgens de onderzoekers is iemands stem zo belangrijk, omdat verbale uitingen een getrouwer beeld geven van iemands intellectuele vermogens: “De spraak onthult bij uitstek iemands vermogen om na te denken. Het verraadt hoe goed iemand in staat is om te redeneren en maakt veel duidelijk over de mate van bedachtzaamheid en intellect waarover iemand beschikt.”