5 topsporters die ook zakelijk succesvol zijn

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een potje golfen, eindelijk de tijd nemen voor je gezin en hier en daar eens opdagen om een lintje door te knippen… Het klinkt aanlokkelijk als je er al een carrière als topsporter op hebt zitten. Deze vijf atleten dachten daar anders over: zij bouwden na (of tijdens) hun sportleven een zakelijke carrière op.

Venus Williams: kleding en interieurontwerp


Venus, de oudste van de twee tennissende Williams-zusjes, won zeven Grand Slams en haalde maar liefst vier keer olympisch goud. En al tijdens haar tennisloopbaan bouwde ze een respectabele zakelijke carrière op. Zo is ze oprichter en CEO van zowel een kledinglijn (EleVen) als een bureau voor interieurontwerp (V*Starr Interiors). In het tijdschrift Forbes verklaart ze haar zakelijke succes: “Als sporter ben je altijd bezig met het aangaan van uitdagingen. Dat is wat sport is: een uitdaging. Lessen die ik in het tennis heb geleerd, zoals het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en het leren van fouten, helpen me zeker ook op zakelijk gebied.”

George Foreman: alles om vlees te grillen


De legendarische Amerikaanse bokser George Foreman, olympisch kampioen zwaargewicht in 1968, won 76 van zijn 81 professionele partijen, waarvan 68 op knock-out. Zijn meest memorabele gevecht verloor hij echter: Muhammed Ali versloeg hem in Kinshasa in een duel dat sindsdien bekendstaat als ‘The Rumble in The Jungle’. Jaren na zijn bokscarrière, in 1994, zette hij een succesvolle onderneming op in grill-apparatuur. Zijn eerste product was de ‘George Foreman Lean Mean Grilling Machine’ en inmiddels heeft George Foreman Cooking een uitgebreid assortiment aan grillplaten, barbecues en andere apparatuur die in het teken staat van dat ene doel: een goed gebraden stuk vlees.

Wayne Gretzky: wijn en etentjes


Nu is Nederland niet direct een ijshockeyland, maar de naam Wayne Gretzky doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. De Canadees wordt beschouwd als de beste ijshockeyer aller tijden. Als ondernemer weet hij zich ook aardig te redden, met onder meer met een eigen restaurant in Toronto en een wijnhuis (Wayne Gretzky Estates). Wat betreft tegeltjeswijsheden steekt hij onze eigen Johan Cruijff naar de kroon met zijn beroemde ‘You miss 100% of the shots you don’t take.” Een opvatting die hij ook na zijn sportleven nog in de praktijk brengt.

Dennis van der Geest: dj, producer en presentator


Dat je voor zakelijk succesvolle sporters de grens niet over hoeft, bewijzen de volgende twee toppers. Allereerst judoka Dennis van der Geest, wereldkampioen in de open klasse in 2005, tweevoudig Europees kampioen en winnaar van Olympisch brons. Tegenwoordig heeft hij nog net zo druk als tijdens zijn judojaren, onder meer als dj (onder de naam Sounds From The Loft), muziekproducer, gastspreker in het bedrijfsleven en tv-presentator. De overeenkomsten tussen sport en het bedrijfsleven zijn voor hem duidelijk: “Om als topsporter of als ondernemer te slagen, moet je veel opzij zetten, zo niet alles. Buffelen en doorzetten, dat is het.”

Richard Krajicek: toernooidirecteur (en toekomstig minister?)


Richard Krajicek, de enige Nederlandse Wimbledon-winnaar ooit (1996), is op dit moment vooral bekend als directeur van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Maar zijn maatschappelijke inzet draagt verder dan het tennis. Zo maakte hij in 2013 deel uit van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat de festiviteiten omtrent de kroning van koning Willem-Alexander coördineerde. Met zijn stichting (de Richard Krajicek Foundation) wil hij de sportwereld, het bedrijfsleven en de overheid samenbrengen om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. En ook op politiek vlak laat de oud-tennisser van zich horen: hij schreef in 2010 mee aan het verkiezingsprogramma van de VVD en steekt niet onder stoelen of banken dat hij nog meer politieke aspiraties heeft. Wie weet zien we hem ooit terug als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport?