MKB-Nederland: zieke werknemer nog maar één jaar doorbetalen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
MKB-Nederland pleit voor het terugbrengen van de loondoorbetalingsregeling bij ziekte van twee naar één jaar. De ondernemersvereniging van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf biedt deze week een rapport aan premier Rutte aan waarin deze en andere aanbevelingen te vinden zijn. Uit verschillende hoeken klinkt al stevige kritiek op de plannen.

Personeelslasten verlagen


Met het plan wil MKB-Nederland de personeelslasten voor mkb-bedrijven verlagen en zo de economische groei stimuleren. Behalve de verplichte loondoorbetaling wil de vereniging ook de aansprakelijkheid van de werkgever aanpakken omtrent ziektegevallen die voortvloeien uit het privégedrag van werknemers, zoals blessures die men op wintersport oploopt. MKB-Nederland is, net als werkgeversorganisatie VNO-NCW, van mening dat werknemers zelf verantwoordelijk zijn voor dit soort ongelukken en dat ze zich hier dus ook zelf voor dienen te verzekeren.

Vakbonden zeer kritisch


Vakbond FNV voelt niets voor de plannen en meent dat de werkgevers hun verantwoordelijkheden uit de weg gaan: “Werkgevers willen de rekening volledig bij de maatschappij neerleggen,” aldus FNV-voorzitter Ton Heerts. “Dit terwijl we nu juist afspraken hebben om de kosten eerlijk te verdelen. Wat de werkgevers willen is onbetaalbaar, onhoudbaar en onverantwoord.” Uit de hoek van de andere grote vakbond CNV klinkt een vergelijkbaar geluid. Voorzitter Maurice Limmen noemt de ideeën ‘draconisch’ en meent eveneens dat de werkgevers de verantwoordelijkheid bij de werknemers proberen te leggen.

PvdA uitgesproken negatief


Ook de PvdA uit kritiek op de plannen van MKB-Nederland. Kamerlid John Kerstens: “Werkgevers schijnen even te vergeten dat ziek zijn geen pretje is en sowieso al leidt tot inkomensverlies.” Volgens hem functioneert het huidige beleid uitstekend: “Loon doorbetalen zoals we het in Nederland hebben vormgegeven heeft er ook toe geleid dat het aantal mensen dat uiteindelijk blijvend arbeidsongeschikt wordt een heel stuk lager is geworden. Daar profiteren we met z’n allen ook van, niet in de laatste plaats werkgevers zelf.”

VVD ziet perspectief


Coalitiepartner VVD ziet echter wel perspectief in de plannen. Tweede Kamerlid Anouschka Schut meent zelfs dat de voorgestelde maatregelen niet alleen voor het mkb, maar voor alle ondernemingen zouden moeten gelden. “'We zien dat mensen zich nu soms langer ziek melden dan nodig is, of hersteld zijn na een langdurige ziekte, maar niet dat duwtje in de rug krijgen om aan het werk te gaan. Als we hen zelf daar meer toe in staat stellen, pakken ze die kans. Daarvan zijn wij overtuigd.” Minister Asscher van Sociale Zaken laat weten dat hij het onderzoek van het Centraal Planbureau afwacht voordat hij een conclusie trekt.