Werknemer vindt scholing belangrijker dan vakantiedagen

21-06-2016 Redactie vacatures.nl
De mogelijkheid tot het volgen van een opleiding wordt door werknemers als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde gezien. Dat toont onderzoek van de Vlerick Business School (België) aan. Ook pensioenvoorzieningen en thuiswerkmogelijkheden zijn voor werknemers belangrijk, terwijl een auto van de zaak minder prioriteit heeft.

Arbeidsvoorwaarden en betrokkenheid


Het Vlerick Reward Centre, onderdeel van de Vlerick Business School, voerde het onderzoek uit om meer inzicht te verkrijgen in de manier waarop werkgevers de betrokkenheid van hun personeel kunnen vergroten. Eerder onderzoek wees er al op dat de invloed van secundaire arbeidsvoorwaarden op de betrokkenheid van werknemers beperkt is. Het nieuwe onderzoek moet werkgevers concrete aanwijzingen geven over de voor het personeel interessante arbeidsvoorwaarden.

Opleidingsmogelijkheden belangrijk


Enkele honderden werknemers werkten mee aan het onderzoek, waarin ze onder meer konden aangeven welke secundaire arbeidsvoorwaarden voor hen het belangrijkst zijn. De mogelijkheid om opleidingen te kunnen volgen blijkt voor werknemers de belangrijkste voorwaarde, gevolgd door pensioenvoorzieningen, thuiswerken en vakantiedagen. Was- en strijkvoorzieningen, kortingen, persoonlijke verzorging en conciërgediensten vinden de respondenten het minst interessant. Opvallend is dat men over het algemeen redelijk tevreden is over de secundaire arbeidsvoorwaarden, maar dat de communicatie hierover volgens vele ondervraagden beter kan.

Veel werknemers slecht op de hoogte van arbeidsvoorwaarden


Dat de communicatie te wensen over laat, vertaalt zich ook in het bewustzijn van medewerkers omtrent de inhoud van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo weet 30% niet of er sprake is van een arbeidsongevallenverzekering. Nog eens 30% geeft aan niet te weten of de werkgever de nabestaandenwet aanvult. Onderzoeksleider Xavier Baeten erkent dit probleem: “Het medewerkersbewustzijn over de voorwaarden lijkt beperkt en men stelt liever zelf de pakketten samen. Dit bewustzijn kan verbeteren door betere en meer communicatie. Daarnaast kunnen werkgevers meer open staan voor andere (creatieve) oplossingen bij het bieden van secundaire voorwaarden.”