ICT-bedrijven dreigen Nederland te ontvluchten

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Vanwege het beperkte aanbod van goed personeel dreigen ICT-bedrijven Nederland te ontvluchten. Dat schrijft De Telegraaf deze week. Volgens de krant gaan er Nederlandse banen verloren doordat ICT-ondernemingen afdelingen naar het buitenland verplaatsen.

Moeilijk te vervullen

Al enkele jaren loopt de vraag naar geschoolde ICT’ers sneller op dan het aanbod. Het afgelopen jaar waren er 34.000 vacatures in de branche, terwijl er per jaar slechts enkele honderden nieuwe ICT’ers afstuderen. Het aantal ‘moeilijk te vervullen’ vacatures loopt naar verwachting op tot zo’n 15.000 in 2017. Het softwarebedrijf Unit4 sluit als gevolg van het beperkte aanbod een aantal vestigingen, weet De Telegraaf te melden. 300 banen verdwijnen hierdoor naar Spanje, Portugal en Polen, aldus de krant. “Daar kunnen we makkelijker aan ICT-personeel komen,” licht Unit4-directeur Bert van der Zwan toe.

Zorgwekkend

Volgens ICT Nederland is het zorgwekkend dat organisaties ervoor kiezen om ontwikkelings- en onderzoekscentra buiten Nederland te vestigen. De branchevereniging meent dat het Nederlandse onderwijs een sleutelrol speelt in de oplossing van het probleem: scholen zouden meer moeten inspelen op de markt. Ze zouden opleidingen moeten aanbieden die jongeren een goede kans geven op het vinden van een baan.