Omzet detailhandel daalt licht door verschil in koopdagen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De omzet in de detailhandel is in november 2014 licht gedaald (0,6%) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Oorzaak van de daling is de ongunstige samenstelling van de koopdagen in november.

Aantal verkochte producten stabiel

Vergeleken met een jaar eerder telde november 2014 een vrijdag minder en een zondag meer. Wanneer dit koopdageffect wordt geneutraliseerd in de berekening, noteert de sector juist een lichte omzetstijging, zo meldt het CBS. Het aantal verkochte producten is ten opzichte van 2013 stabiel gebleven, terwijl de winkelprijzen met 0,5% licht daalden.

Omzetontwikkeling per sector

De grootste omzetstijging werd genoteerd door winkels in de woninginrichting: zij zagen de omzet met bijna 3% toenemen. Ook de drogisterijen en verkopers van consumentenelektronica noteerden een stijging, zij het een minieme (+0,2%). Winkeliers in huishoudelijke artikelen (-7,4%) en textielsupermarkten (-5,9%) zagen de omzet het hardst dalen. Veel lichter was de daling voor verkopers van bovenkleding (-0,7%) en doe-het-zelfartikelen (-0,3%).