Reefer monteur

Wat is een reefer monteur?

Een reefer monteur is gespecialiseerd in het onderhouden en gereed maken van reefers. Met een reefer wordt over het algemeen gedoeld op een speciale koelcontainer waarin goederen worden vervoerd of bewaard die op een bepaalde temperatuur moeten blijven, zoals groente, fruit en andere levensmiddelen. Maar het kan ook gaan om transportmiddelen (schepen en vrachtwagens) die uitgerust zijn met koelfuncties.

Omdat reefers meestal lang onderweg zijn, is het belangrijk dat de containers of transportmiddelen goed worden ingeregeld, zodat de goederen die vervoerd worden niet bederven. Hiervoor heeft de reefer monteur de verantwoordelijkheid. De reefers beschikken over koelaggregaten, die motorisch worden aangedreven.

Wat doet een reefer monteur?

Een reefer monteur zorgt ervoor dat reefers naar behoren functioneren. Voordat de reefer goederen gaan vervoeren, maakt de reefer monteur ze gereed, onder andere door het doen van Pre Trip Inspections (PTI-test). Hiermee worden eventuele gebreken en storingen opgespoord. Mocht er een storing of gebrek zijn, dan verhelp je deze als reefer monteur, zoek je uit wat de oorzaak is en doe je wat nodig is om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

De reefer monteur heeft verstand van zowel de mechanische, elektronische als koeltechnische aspecten van een reefer. Zo weet de monteur alles van temperatuurregelingen, klimaatcontrole, ventilatiekanalen en storingsindicatoren van reefers.

Onder het takenpakket van de reefer monteur vallen de volgende werkzaamheden:

  • Aan- en afkopppelen van reefers
  • Instellen van temperatuur- en luchtbehandelingswaarden
  • Onderhoud en reparatie van reefers
  • In bedrijf stellen en testen van reefers
  • Controleren van het functioneren van reefers via PTI’s (Pre Trip Inspections)
  • Opsporen en oplossen van storingen
  • Opstellen van storingsrapporten
  • Jezelf op de hoogte houden van regelgeving en procedures, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid
  • Onderhouden van gereedschap en werklocaties
  • Draaien van storingsdiensten

Waar werken reefer monteurs?

Als reefer monteur werk je meestal in de haven of bij transportbedrijven die werken met reefers. Je bent om dienst van een logistiek of (technisch) installatiebedrijf, of gaat aan de slag via een uitzendbureau dat zich heeft toegelegd op technisch personeel.

Er zijn ook reefers die door (horeca)bedrijven of tijdens evenementen gebruikt worden voor extra opslag van bederfelijke goederen. In dat geval zit je dus niet aan de haven gebonden. Je kunt dan bijvoorbeeld in dienst zijn van een leverancier van reefer containers.

In je werk kun je te maken krijgen met poortcheckers, (technisch) projectleiders, elektromonteurs en field service engineers.

Hoe word je reefer monteur?

Om reefer monteur te worden, kun je een leer-werktraject volgen bij een gespecialiseerd bedrijf. Om hiervoor in aanmerking te komen, wordt vaak om een vooropleiding in de richting van elektro- of installatietechniek gevraagd (mbo-niveau 2). Soms is werkervaring of affiniteit met techniek ook al voldoende.

Je wordt intern opgeleid tot reefer monteur, waarbij je van alles leert over koeltechnieken en je F-Gassen en NEN3140-certificaat kunt behalen. Hiermee toon je aan veilig en kundig te kunnen werken met reefer containers. Uiteindelijk kun je doorgroeien tot koelmonteur.

Welke competenties heb je nodig als reefer monteur?

Wil je reefer monteur worden? De volgende eigenschappen en competenties kun je dan goed gebruiken:

  • Je houdt van sleutelen.
  • Je bent precies en werkt super secuur.
  • Je bent geïnteresseerd in techniek en hebt technisch inzicht.
  • Je weet van aanpakken.
  • Je beperkt je het liefst niet tot één aspect van de techniek, maar vindt het leuk om allround aan aan de slag te gaan, met zowel mechaniek als elektrotechniek.

Wat is het salaris van een reefer monteur?

Het salaris van een (leerling) reefer monteur ligt gemiddeld tussen de 2.000 en 2.500 euro per maand. Je krijgt als reefer monteur veel trainings- en opleidingsmogelijkheden. Naarmate je meer kennis opdoet en certificaten/diploma’s kun je je opwerken tot koelmonteur en daarmee een hoger salaris in de wacht slepen. Meestal kun je ook rekenen op toeslagen, omdat je (onregelmatige) storingsdiensten draait.