Vacatures.nl

Koerier

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een koerier?

Een koerier of bezorger is iemand die pakketten of andere post bezorgt en ophaalt. Vaak gebeurt dit met behulp van een bestelbusje of personenauto, maar er zijn ook fietskoeriers.

Wat doet een koerier?

De taken van koeriers zien er over het algemeen als volgt uit:

  • Ophalen en verzamelen van te bezorgen pakketten / goederen en overige post
  • Bepalen van de snelste route naar de bezorgadressen
  • Afleveren op bestemmingslocatie van de paketten / goederen aan geadresseerde
  • Ontvanger laten tekenen voor ontvangst
  • Eventueel ophalen van goederen bij personen of bedrijven
  • Eventueel beantwoorden van vragen van de ontvanger
  • Zorgen voor een representatieve uitstraling als visitekaartje van het bedrijf
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving koerier, functie-eisen koerier, functieprofiel koerier, taken van een koerier, verantwoordelijkheden koerier, wat doet een koerier, wat is een koerier, werken als koerier, werkzaamheden koerier.

Waar werken koeriers?

Koeriers werken vaak voor logistieke bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in pakketdiensten voor bedrijven en consumenten. Een aantal grote koerierbedrijven zijn FedEx, DHL, UPS en TNT Express. Daarnaast kunnen koeriers ook werkzaam zijn bij postorderbedrijven zoals Albert en BCC of horecabedrijven waaronder de lokale pizzeria’s en Chinese restaurants. Ook zijn er veel bezorgers als ZZP'er actief of in dienst bij detacheerders en uitzendbureaus, door wie ze vervolgens worden gedetacheerd bij bedrijven in de logistiek.

Belangrijke onderwerpen: koerier collega's, waar werken koeriers.

Hoe word je koerier?

Er is geen studie die opleidt tot koerier. Iedereen kan in principe als bezorger aan de slag. Vaak dient men wel de beschikking te hebben over een rijbewijs (AM/B/C). Wanneer je als zelfstandige wilt beginnen, heb je wel een registratie nodig bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Daarnaast is het zeer aan te raden om je goed te verzekeren, met in elk geval een Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering (VAV) en een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB).

Bezorgers die rijden in een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilo, hebben een vergunning nodig van de NIWO (stichting Nationaal en Internationaal WegvervoerOrganisatie), krachtens de Wet Wegvervoer Goederen (WWG). Koeriers kunnen daarenboven nog verschillende certificaten behalen, zoals het GDP-certificaat (Good Distribution Practice) en het ADR-certificaat (Een Europees bewijsschrift met betrekking op het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. ADR staat voor het Franse ‘Accord Européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route’).

Belangrijke onderwerpen: bijscholing koerier, carrière koerier, koerier worden, omscholing koerier, opleiding koerier, opleidingsniveau koerier, studeren voor koerier, studie voor koerier.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.