Vacatures.nl

Welke kleding kies je voor je sollicitatiegesprek?

Wat zal ik aantrekken? Die vraag zal je ongetwijfeld bezighouden als je een sollicitatiegesprek hebt. Ook je kleding kan invloed hebben op de indruk die je maakt. Het is daarom handig niet meteen het eerste de beste uit de kast te trekken. Je outfit biedt je tegelijkertijd de kans om een stukje van je persoonlijkheid te laten zien. Hoe bepaal je wat je aantrekt naar je sollicitatiegesprek?

Check de bedrijfscultuur

Probeer van tevoren uit te zoeken wat voor cultuur er heerst bij het bedrijf en of er een dresscode is. Solliciteer je bij een bank of andere instelling in de financiële dienstverlening, dan zal er doorgaans wat formelere kleding worden gedragen dan wanneer je op gesprek gaat bij een creatief bureau. Als je niet zo goed kan beoordelen wat voor kleding passend is, ga dan liever voor iets te net dan voor te casual. Daarmee laat je zien dat je je sollicitatie serieus neemt en er echt voor wilt gaan. Het belangrijkst is sowieso dat je er goed verzorgt uitziet.

Kies iets wat bij je past, maar houd rekening met de dresscode

Wat de dresscode van een bedrijf ook is; kies wel iets waar je je prettig in voelt en wat bij je past. Ook al is die stijl net wat netter dan wat je gewend bent. Je kunt meestal wel iets vinden waar je je toch lekker bij voelt. Staat de stijl van het bedrijf te ver van je af en moet je je voor je gevoel in kleding wurmen die helemaal niet jouw ding is? Dan kun je je afvragen of jij en het bedrijf wel zo’n goede match zijn.

Beken je kleur

Niet alleen met de stijl, maar ook met de kleur van je kleding kun je een signaal afgeven. Met wit laat je zien dat je georganiseerd bent en met rood straal je kracht uit. Donkerblauw, grijs, zwart en bruin zijn de veiligste en meest zakelijke keuzes. Zwart kan wel wat hard en afstandelijk zijn, dus combineer het goed . Oranje is niet zo’n verstandige keuze; een mooie kleur geel kan humor en creativiteit uitstralen.

Solliciteren met piercings en tattoos

Hoewel tatoeages en piercings steeds meer geaccepteerd zijn, zullen er nog een aantal werkgevers zijn die hier hun bedenkingen bij hebben. Je zit daarom het meest veilig als je ze tijdens je sollicitatiegesprek zoveel mogelijk bedekt. Ook dit is wel weer een beetje afhankelijk van het type bedrijf of organisatie. Vind je het belangrijk dat je je tattoos gewoon kan laten zien, zoek dan naar plekken waarvan je denkt dat dit geen probleem is.

Accessoires

Hoedjes, petjes, sieraden, riemen… Ze kunnen bijdragen aan jouw persoonlijke stijl en je outfit afmaken. En hoewel het goed is om iets van jouw stijl te laten zien, is het wel verstandig voorzichtig te zijn met het gebruik van al te opvallende accessoires. Je kunt er werkgevers namelijk ook mee afschrikken. Hoofddeksels - in wat voor vorm dan ook - zijn tijdens een sollicitatiegesprek sowieso niet echt aan te raden.

Schoenen voor je sollicitatie

Ook voor schoenen geldt: kies een paar dat bij je past en waar jij je goed bij voelt. Zorg er in ieder geval voor dat ze matchen met de rest van je outfit. Als je in (mantel)pak gaat, zorg dan dat je schoenen gepoetst zijn. Als (kleine) vrouw kunnen hakken veel voor je doen; je straalt er net een stukje meer autoriteit mee uit. Maar ga niet voor hoge palen als je nooit op hakken loopt. Zwabberend de gangen van je nieuwe kantoor doorlopen is niet echt handig.

Make-up en parfum; overdrijf het niet

Make-up kan je uiterlijk een boost geven, maar overdrijf het niet. De meeste mensen worden niet aangetrokken door dikke lagen foundation, glitters of opvallende kleuren op je nagels of een overkill aan eyeliner. Houd het basic en subtiel. Iets vergelijkbaars geldt voor parfum; een lekker luchtje is prima, maar een overdreven hoeveelheid kan afschrikken.

Checklist kleding voor je sollicitatie

 • Check altijd op vlekken, pluisjes of gaatjes
 • Strijk kleding met vouwen en kreukels
 • Zit je gulp dicht?
 • Is je make-up niet uitgelopen?
 • Zit er niks tussen je tanden?
 • Zit je das netjes recht?
 • Is je decolleté niet te diep?
 • Draag liever geen t-shirts met tekst of opvallende opdrukken
 • Schijnt je kleding niet door?
 • Zit je riem mooi in het midden?
 • Heb je een reservepanty bij je?
 • Zijn je nagels netjes verzorgd?