Meerderheid werknemers ziet nettoloon stijgen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De meeste werknemers in Nederland zien hun nettosalaris in 2015 stijgen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit berekeningen van HR-dienstverlener ADP. Vooral inkomens tussen de 2000 en 6500 euro profiteren van de hogere heffingskortingen en gaan er netto op vooruit.

Toename gecompenseerd in bijzondere beloningen

ADP, dat elke maand de salarisstrook van zo’n 1,4 Nederlanders verzorgt, voerde berekeningen uit op basis van belastingtarieven, (pensioen)premies en heffingen. Voor de meeste werknemers stijgt het loon dat op de salarisstrook vermeld wordt ten opzichte van 2014. Toch is dit nog geen reden om je meteen rijk te rekenen: van bijzondere beloningen als het vakantiegeld blijft netto minder over, waardoor de inkomensstijging weer wordt beperkt. Ook in de bijzondere beloningen wordt namelijk rekening gehouden met de afbouw van de heffingskorting. Dik van Leeuwerden, manager bij ADP: "Dit moet voorkomen dat men na afloop van het jaar nog een bedrag moet bijbetalen of minder terugkrijgt. Maar het betekent wel dat deze werknemers netto minder overhouden van bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld."

Relatief grote stijging in de bouw

Van de sectoren die ADP onder de loep nam, is de hoogste stijging van het nettoloon te vinden in de bouw . Met name werknemers met een loon van 3500 tot 5000 per vier weken gaan er sterk op vooruit: werknemers in de bouw met anderhalf keer modaal zien hun nettoloon met 3,4% stijgen, vooral als gevolg van een hogere arbeidskorting en dalende pensioenpremies. Daarnaast gaat de terugval in het vakantiegeld aan de bouwsector voorbij, aangezien voor deze werknemers per periode van vier weken een bedrag voor vakantiegeld wordt gereserveerd, waarover direct belasting wordt geheven.