Liegen bij sollicitatiegesprek wordt gevaarlijker

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Je eigen prestaties overdrijven tijdens een sollicitatiegesprek , of ronduit liegen over je kwalificaties. Als het aan een team van Nederlandse en Britse onderzoekers ligt, wordt het in de toekomst een stuk moeilijker. Zij werken namelijk aan een nieuwe manier om leugens te ontdekken zonder dat hier een leugendetector voor nodig is.

Lichaamsbeweging

Wie aan het liegen is, verraadt zichzelf door bewegingen, vooral met de armen. Ronald Poppe, als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht betrokken bij het onderzoek: “Wij kijken naar lichaamsbeweging. Met een leugendetector kijk je naar hartslag en de wijze waarop je huid vocht geleidt. Wij kijken enkel en alleen naar lichaamsbeweging. Het mooie daarvan is dat we het bijvoorbeeld van een afstandje kunnen doen."

Speciaal pak

De deelnemers aan het onderzoek droegen een speciaal gemaakt pak, dat bewegingen registreert. Poppe: “We hebben de onderzoeken gedaan in een lab onder gecontroleerde omstandigheden. Daarbij hadden mensen een pak aan dat precies meet hoe je je lichaam houdt en beweegt.” Volgens Poppe kunnen de mogelijkheden in de toekomst worden uitgebreid, waardoor deze techniek ook tijdens een sollicitatiegesprek gebruikt kan worden: “Uiteindelijk is het doel om dit werk ook te gaan gebruiken met bijvoorbeeld camera's."