Loonstijging ambtenaren achtergebleven bij bedrijfsleven

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het salaris van werknemers in overheidsdienst  is in 2014 met gemiddeld 0,5% gestegen. Hiermee blijven de ambtenaren qua salaris flink achter bij het bedrijfsleven, waar de stijging 1,1% was. Dat stelt het Financieele Dagblad op basis van cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Verschil bijna procentpunt per jaar

Het FD baseert zicht op het nieuwste overzicht van het CBS over de loonontwikkeling en stelt vast dat het verschil past in de salarisontwikkelingen van de afgelopen jaren. De laatste vier jaar stegen de cao -lonen in het bedrijfsleven in totaal met 5,4%, terwijl werknemers in overheidsdienst het moesten doen met 1,9% groei. Een verschil van 3,5 procentpunt, wat neerkomt op bijna een procentpunt per jaar.

Koopkracht onaangetast

Een lichtpuntje is dat, als gevolg van de dalende inflatie, de koopkracht niet is aangetast. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de inflatie over 2014 uit zal komen op 1% (in 2013 was deze nog 2,5%). Aangezien de gemiddelde loonstijging in Nederland over 2014 ook 1% bedraagt, gaat de gemiddelde koopkracht er niet op achteruit.

Mogelijke plus in 2015

Mogelijk zal de loonstijging in 2015 hoger uitpakken dan de inflatie, maar zeker is dat nog niet. Het CPB voorspelt opnieuw een gemiddelde inflatie van 1%, terwijl het FD voorzichtig stelt dat er, mits de trend doorzet, wellicht een klein plusje inzit. Verder stelt de krant dat er nog wijzigingen in de cao’s van het afgelopen jaar kunnen plaatsvinden, aangezien veel cao’s met terugwerkende kracht worden afgesloten. Hierdoor kunnen ook de stijgingen nog een kleine verandering vertonen.