Nederlander vertrouwt verplegers, maar wantrouwt adviseurs

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Verpleegkundigen , huisartsen en leraren op de basisschool genieten veel vertrouwen van de Nederlandse bevolking. Dat geldt in veel mindere mate voor hypotheekadviseurs, bankiers en verzekeraars. Dit komt naar voren uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, dat naging hoeveel vertrouwen consumenten hebben in dienstverleners, vakmensen en andere professionals die direct of indirect iets met de woningmarkt te maken hebben.

Enorme verschillen

In het onderzoek, uitgevoerd door marktonderzoeker Gfk, werden ruim 600 Nederlanders ondervraagd over hun vertrouwen in totaal 26 beroepsgroepen. En de verschillen zijn enorm. Verplegers en verpleegsters genieten het meeste vertrouwen: 77% van de ondervraagden geeft aan veel tot zeer veel vertrouwen in deze beroepsgroep te hebben. Ook huisartsen (69%) en basisschoolleraren (61%) scoren hoog. Voor veel adviseurs en financiële professionals ziet het beeld er minder rooskleurig uit. Zo heeft slechts 11% vertrouwen in makelaars en is het met hypotheekadviseurs (8%), bankiers (7%), verzekeraars (8%), politici (6%) en directeuren van woningcorporaties (3%) nog beroerder gesteld.

Waar voor je geld

De onderzoekers vroegen daarnaast naar de mate waarin de professionals, in de ogen van de consument, waar voor hun geld bieden. Hier scoren vooral vakmensen in en om het huis goed: cv-monteurs, elektriciens, schilders, loodgieters en hoveniers hebben allemaal een score tussen de 43 en 47%. De laagste scores zijn ook hier weer voor hypotheekadviseurs en makelaars (allebei 9%). Aannemers (31%), glazenwassers (35%) en schoorsteenvegers (33%) zitten hier tussenin.