Inkomen accountants stijgt weer, voor het eerst sinds 2009

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Voor het eerst sinds de crisis verdienen accountants bij de grote vier kantoren weer meer, blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. Het gemiddelde inkomen van partners bij KPMG, PwC, Deloitte en EY was sinds 2009 niet meer gestegen.

Einde aan snelle daling

Het Financieele Dagblad stelt vast dat er met deze inkomensstijging bij de grote vier – die zo worden genoemd omdat ze samen 90% van alle banken en beursgenoteerde bedrijven controleren – een einde komt aan de snelle daling sinds de kredietcrisis van 2008. Om PwC als voorbeeld te nemen: hier ontvingen de partners het afgelopen boekjaar gemiddeld 639.700 euro. Nog niet zoveel als de ruim 700.000 van 2008, maar een stuk meer dan tijdens het dieptepunt van de crisis in 2012, toen het gemiddelde partnerinkomen 468.000 euro bedroeg.

Verbetering controle

Of de grote vier erin slagen de stijgende lijn vast te houden, is volgens het FD nog maar zeer de vraag. Vooral KPMG had het afgelopen jaar te maken met de nodige schandalen, die leidden tot een publieke discussie over de controle op het accountantsberoep. Zowel KPMG als PwC gaf al aan flink te investeren in de verbetering van de controle (respectievelijk 24 en 20 miljoen euro). Daarnaast werken de grote kantoren aan de zogeheten ‘claw back’-maatregel, die ervoor moet zorgen dat falende partners een deel van de ontvangen winst terug moeten gaan betalen.