Slecht salaris en lange dagen staan Britse werknemers tegen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De belangrijkste factoren die een baan vervelend maken, zijn volgens Britse werknemers een slecht salaris en lange werkdagen. Dit blijkt uit onderzoek onder zo’n 1200 werknemers in opdracht van Samsung, waarbij het vooral ging om mensen met fysieke beroepen in onder meer de bouw en de techniek .

Negatieve aspecten baan

Gevraagd naar de factoren die ervoor zorgen dan een baan zwaar en vervelend kan zijn, noemen de meeste werknemers de lange dagen (69%). Ook een laag salaris (64%) en het moeten omgaan met lastige collega’s (58%) zijn veelgenoemde nadelen van het werk. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (52%) noemt een veeleisende baas het meest negatieve aspect.

Weinig angst

Hoewel er bij beroepen in de techniek en de bouw soms de nodige risico’s komen kijken, blijken de meeste werknemers opvallend genoeg meer last te hebben van sociale, emotionele en financiële aspecten. 42% van de ondervraagden geeft aan bereid te zijn om op grote hoogte te werken en 47% vindt het geen probleem om diep onder de grond bezig te zijn. Nog eens 47% geeft zelfs aan werk te willen uitvoeren dat zijn leven mogelijk in gevaar zou brengen.

Mogelijke oplossingen 

De onderzoekers vroegen de werknemers ook naar manieren waarop hun werk eenvoudiger en prettiger gemaakt zou kunnen worden. Bijna de helft (47%) zou geholpen zijn met een team dat voor betere ondersteuning zorgt, terwijl 39% graag meer steun van zijn baas zou ervaren. Verder wijst 39% nog op het belang van flexibele werktijden en noemt 27% beter materiaal als belangrijkste verbeterpunt.

Mentale ondersteuning

Volgens Graham Long, vicepresident van het Samsung Enterprise Business Team, moeten organisaties de verbeteringen vooral zoeken in emotionele ondersteuning van werknemers. “Er zijn vele factoren die het werk zwaar maken, waarvan de meeste niet zo makkelijk kunnen worden aangepakt, omdat ze door de markt worden bepaald. Wel kunnen bedrijven zorgen dat er mentale ondersteuning is voor werknemers, hetzij voor teams als geheel, hetzij een-op-een.”