Werknemers storen zich aan alcoholgebruik collega's

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers ergert zich aan het alcoholgebruik van collega’s, blijkt uit onderzoek van farmaceutisch bedrijf Lundbeck. Toch durven maar weinig mensen hun collega’s hierop aan te spreken.

Alcohol en werk


Lundbeck ondervroeg 1100 Nederlandse werknemers over de rol die alcohol speelt bij werkgerelateerde bijeenkomsten als borrels en nieuwjaarsbijeenkomsten. Ruim de helft (52,7%) geeft aan zich te storen aan het alcoholgebruik van anderen en een grote meerderheid (84,8%) vindt dat collega’s moeten worden aangesproken op hun gedrag wanneer dit hun werkzaamheden beïnvloedt. Tegelijkertijd geeft slechts 3,1% van de respondenten aan ooit door de baas of door een collega te zijn aangesproken op de eigen alcoholinname. 4% heeft zich ooit ziekgemeld vanwege een kater.

Risicofactoren


Behalve naar de ervaringen die werknemers hebben met alcoholgebruik in een werkomgeving, vroegen de onderzoekers ook naar de factoren die ten grondslag liggen aan verhoogde alcoholinname. Een tiende van de ondervraagden stelt meer te drinken als gevolg van stress op de werkvloer. Daarnaast blijkt het hebben van een leidinggevende functie samen te hangen met een verhoogde inname: respondenten die honderd personen of meer aansturen, drinken zes eenheden alcohol meer dan gemiddeld. 

Hidden disease


Cor de Jong, als bijzonder hoogleraar verslaving en verslavingszorg verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen , stipt aan dat de resultaten passen bij het gegeven dat alcoholafhankelijkheid een zogeheten 'hidden disease' is: "De data suggereren dat respondenten een gefragmenteerd beeld hebben van alcoholafhankelijkheid en dat meningen niet altijd gebaseerd zijn op adequate kennis. Soms lijken de resultaten meer aan te sluiten bij het stereotype beeld dat mensen hebben van alcoholafhankelijke mensen, inclusief de daarbij stigmatiserende oordelen."