Ministerie stelt buitenlandse studiebeurs beschikbaar

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt in 2015 ruim 750 beurzen beschikbaar voor Nederlandse studenten die in het buitenland willen studeren. Dat maakte minister Jet Bussemaker (PvdA) gisteren bekend. De beurzen worden beschikbaar gesteld in samenwerking met universiteiten en hogescholen.

Verrijking voor studenten

Studenten die een deel van hun studie in het buitenland volgen, verbeteren volgens de minister hun kansen op werk. Ook op persoonlijk vlak betekent een periode in het buitenland een verrijking, meent zij: “Als je op jonge leeftijd een tijdlang je vertrouwde omgeving achter je laat om in een andere cultuur, of in elk geval in een wildvreemde omgeving, te studeren, verrijkt dat je onmiskenbaar.”

Buitenlandse studenten in Nederland

Andersom krijgen buitenlandse studenten ook de kans om in Nederland van een studiebeurs gebruik te maken. Minister Bussemaker: “Buitenlandse studenten die hierheen komen verrijken op hun beurt onze samenleving. En dan heb ik het niet eens over de opbrengsten als we de buitenlandse bollebozen na hun studie weten vast te houden.” Eerder becijferde het Centraal Planbureau (CPB) dat het behouden van internationaal talent Nederland zo’n 740 miljoen euro kan opleveren. Overigens kan niet iedere buitenlandse student gebruikmaken van de beurs, aangezien universiteiten en hogescholen de studenten mogen selecteren.