Aantrekkelijke mensen zijn kansrijker bij sollicitaties

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Uiterlijk en zelfvertrouwen zijn voor de kans op werk minstens zo belangrijk als opleiding en werkervaring. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Plabureau (SCP), dat onderzoek verrichtte in het kader van ‘De week van het verschil.’ Aantrekkelijke mensen blijken 20% meer kans te hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek .

Uiterlijk en zelfvertrouwen

De kansen die iemand krijgt, zowel op de arbeidsmarkt als in het persoonlijke leven, worden sterk bepaald door het uiterlijk en het zelfvertrouwen van de persoon in kwestie, zo concluderen de SCP-onderzoekers. Deze twee factoren hebben meer invloed dan opleiding, geslacht, leeftijd en etniciteit. Bij beroepen in de dienstverlening , met name die waarvoor minder opleiding is vereist, zijn uiterlijk en zelfvertrouwen zelfs de doorslaggevende factoren bij het toewijzen van de baan.

Beoordeling op basis van portretfoto’s

In het onderzoek werden portretfoto’s van kandidaten door een panel van 129 mensen beoordeeld, waarbij rekening werd gehouden met de factoren geslacht, leeftijd en afkomst. De kandidaten werden ingedeeld in categorieën: van ‘zeer knap voor leeftijd, geslacht en etniciteit’ tot ‘lelijk voor leeftijd, geslacht en etniciteit’. Verderop in het onderzoek kregen 1600 respondenten de vraag of ze de kandidaten wel of niet zouden aannemen voor verschillende functies. Hieruit kwam naar voren dat aantrekkelijke mensen een stuk kansrijker zijn dan minder knappe concurrenten. Kandidaten die in de groep ‘lelijk’ werden ingedeeld, hadden ruim twee keer zo weinig kans op een succesvolle sollicitatie.

Eigen verantwoordelijkheid kandidaten

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau kunnen mensen hun kansen op de arbeidsmarkt in veel gevallen doen toenemen door meer aandacht te besteden aan fitheid en uiterlijke verschijning. Voor de overheid is hierin niet direct een rol weggelegd, meent het SCP, omdat ‘uiterlijk op de werkvloer’ nog altijd een taboe-onderwerp is. Collega’s aanspreken over hun kleding of uiterlijk is, aldus het SCP, not done.