Werkgever moet serieuzer omgaan met relationele problemen werknemer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Verbroken relaties, echtelijke ruzies en scheidingen: ze hebben een groot negatief effect op de productiviteit van werknemers. Dit meldt de Britse krant The Guardian op basis van onderzoek door juridisch adviesbureau Resolution, gespecialiseerd in familierecht. Volgens de onderzoekers moet er vanuit de werkgever meer aandacht komen voor de effecten van relationele problemen.

Invloed relatieproblemen op werkzaamheden

16% van de in totaal vierduizend respondenten geeft aan te hebben meegemaakt hoe collega’s leden onder angst en stress als gevolg van een gestrande relatie. Nog eens 15% verklaart dat een scheiding negatieve gevolgen heeft voor de arbeidsproductiviteit. Maar liefst 34% van de ondervraagde werknemers vindt dat hun werkgever meer zou moeten doen voor personeelsleden die te maken hebben met een op de klippen lopende relatie. Volgens 10% doet de baas al genoeg op dit gebied.

Werkgevers kunnen meer doen

Jo Edwards, voorzitter van Resolution, stelt dan ook dat werkgevers meer oog zouden moeten hebben voor relationele perikelen bij hun personeel: “Dat relatief veel werknemers in Groot-Brittannië minder productief zijn, zich ziekmelden of zelfs hun baan opzeggen als gevolg van relatieproblemen, geeft wel aan dat bazen meer beducht zouden moeten zijn op signalen van de werknemers.” Vooral bij kleine ondernemingen is het belangrijk dat er aandacht is voor dit soort problemen. Edwards: “Groot-Brittannië telt zo’n twee miljoen kleine bedrijven. Bij dit soort organisaties kan een enkele collega die thuisblijft of vertrekt een enorme impact hebben op de productiviteit en het welzijnsgevoel van alle werknemers.”