Gemiddelde loonstijging in november 1,6%

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De gemiddelde loonstijging die cao -partijen deze maand hebben afgesproken is 1,6%, meldt werkgeversvereniging AWVN. Volgens de vereniging is het uitblijven van een hogere stijging vooral te wijten aan de lage inflatie en de relatief beperkte economische groei.

Normale groei

Met 1,6% is de groei gelijk aan het gemiddelde van alle akkoorden van dit jaar. AWVN, de belangrijkste adviseur van werkgevers waar het gaat om arbeidsvoorwaarden, brengt iedere maand verslag uit van het verloop van cao-onderhandelingen in Nederland. Meer dan 750 werkgevers en brancheverenigingen zijn aangesloten bij de werkgeversvereniging, die is betrokken bij de de totstandkoming van het grootste deel van de Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen.

Akkoorden dienstverlening bescheidener

23 nieuwe akkoorden werden er afgesloten in de maand november, wat het totaal voor 2014 op 309 brengt. Dat is iets minder dan de 350 die in een ‘normaal’ jaar zijn bereikt in november. Verder meldt het AWVN dat de salarisakkoorden die worden bereikt in de dienstverlening aanzienlijk bescheidener zijn dan die in de industrie . Bij de diensten ligt de gemiddelde stijging op 1,5%, terwijl dit in de industrie 1,8% is.