Experiment: Nijmegen biedt werklozen baangarantie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werd eerder deze week al bekend dat Amsterdam werklozen aan een gesubsidieerde baan gaat helpen, Nijmegen komt nu zelfs met een baangarantieplan. Tussen de 50 en 150 werklozen worden door de gemeente geplaatst in tijdelijke functies bij regionale werkgevers.

Tijdelijke baan is de trend

Wethouder Turgay Tankir van Economische Zaken is van plan afspraken te maken met werkgevers, zodat zij al hun vacatures aanmelden bij de gemeente. Deze vacatures worden vervolgens vervuld door de geselecteerde groep van werklozen. Volgens Tankir past het experiment helemaal in deze tijd: “Een flexibele arbeidsmarkt met tijdelijke contracten, dat is de trend. Een baan voor het leven is er niet meer.”

Baangarantie maakt tijdelijke functie aantrekkelijker

Tijdelijke contracten mogen dan aan de orde van de dag zijn, niet iedereen zit te springen om een functie van maar drie of zes maanden. Tankir: “Werkzoekenden kiezen dan eerder voor de zekerheid van een uitkering. Begrijpelijk.” Met het experiment wil Tankir dit probleem oplossen. “Vandaar de afspraken met de werkgevers: wij geven op die manier bijvoorbeeld 50 of 100 mensen met een uitkering een baangarantie.”

Oog voor onderwijs

Behalve de werkgevers in de regio wil Tankir ook het onderwijs betrekken bij het project. “Als er even geen baan is voor een werknemer, kan hij zich laten bijscholen, zodat hij beschikt over de benodigde vaardigheden.” De wethouder bespreekt het plan op korte termijn met het werkgeverscollectief Economisch Collectief Nijmegen.