Beoordelingsgesprekken steeds harder

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Juridisch dienstverlener DAS meldt dat de toon van beoordelingsgesprekken steeds harder wordt. Ook neemt het aantal conflicten tussen personeel en baas toe. Veel werknemers zijn volgens DAS bang om ontslagen te worden.

Onrust bij werknemers

“De onrust onder werknemers is voelbaar, we worden hier veel over gebeld,” aldus Suzanne Mollee, senior jurist bij DAS. “Werknemers zijn bang dat ze een slechte beoordeling krijgen, terwijl ze zelf vinden dat ze op hetzelfde niveau als voorheen presteerden. Ze zijn bang om ontslagen te worden.” Volgens Mollee ligt de oorzaak van een plotselinge negatieve beoordeling vaak bij een op komst zijnde reorganisatie of de komst van een nieuwe leidinggevende.

Werkgevers kritischer

“Wat ons opvalt, is dat werknemers steeds kritischer worden en regelmatig doelen stellen die niet realistisch zijn, zeker gezien de huidige markt,” stelt Mollee. Deze doelstellingen zorgen weer voor extra druk bij de werknemer. Daarnaast wordt het per 1 juli 2015 makkelijker en goedkoper om personeel te ontslaan, al moet er dan alsnog een dossier zijn opgebouwd. Werkgevers grijpen beoordelingsgesprekken aan om dit dossier gevuld te krijgen.

Werknemers moeten weerbaarder zijn

DAS ontvangt meer en meer telefoontjes van werknemers die het oneens zijn met een negatieve beoordeling. Steeds vaker leiden beoordelingsgesprekken tot serieuze conflicten tussen de werknemer en zijn baas. Michael Kruyswijk van juridisch adviseur Jurofoon adviseert werknemers vooraal voor zichzelf op te komen bij onterechte kritiek: “We zien het aantal rechtszaken rondom ontslag toenemen en werknemers kunnen zich daarin vaak een stuk weerbaarder opstellen dan nu gebeurt. Als je het niet eens bent met een beoordeling is het belangrijk dat je dit opschrijft en aangetekend naar je werk verstuurt. Zo bouw je zelf een dossier op en sta je een stuk sterker wanneer de zaak ooit voor de rechter komt.”