ICT nieuwe motor van Amsterdamse economie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Waar de economie van Amsterdam het traditiegetrouw voornamelijk moet hebben van de financiële sector, zal de ICT deze leidende rol de komende jaren overnemen. Dat voorspellen economen van ING in een deze week gepubliceerd rapport. 

Lastige fase afgesloten

De ING-economen verwachten dat de ecomomische activiteit van de hoofdstad in 2015 met 2,2% zal toenemen. Hoewel hiermee nog niet het niveau van voor de crisis wordt gehaald, betekent dit een aardige opleving ten opzichte van de afgelopen jaren. Een opleving die vooral te danken is aan de ICT-sector. Ook de voorzichtige consumptiegroei en het nog altijd florerende toerisme dragen eraan bij dat de de regio Amsterdam een lastige economische periode achter zich kan laten.

Grootste internetknooppunt

De rest van Nederland blijft weliswaar iets achter bij Amsterdam, maar alsnog verwachten de analisten een plus van 1,4% voor de gehele Nederlandse economie. De toenemende digitalisering en de intensivering van het internetgebruik hebben ertoe geleid dat het zwaartepunt van de economie meer en meer op de ICT komt te liggen. En Amsterdam is bij uitstek een goede voedingsbodem voor ICT-ondernemingen, vooral vanwege de aanwezigheid van een groot aantal datacenters in de hoofdstedelijke regio. Deze datacenters maken van Amsterdam het grootste internetknooppunt ter wereld, stellen de analisten van ING.