Bedrijven weten niet wat buitenlandse detachering oplevert

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Hoewel het aantal buitenlandse detacheringen toeneemt, weten de meeste bedrijven niet wat de return on investment van deze opdrachten is. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse tak van consultant PwC.

Kosten en baten vaak onbekend

De onderzoekers van PwC stellen vast dat 90% van de ondervraagde bedrijfsleiders van plan is de komende tijd meer werknemers naar het buitenland uit te zenden. Tegelijkertijd voert slechts 9% metingen uit om de return on investment van internationale detachering te bepalen. Bovendien weten slechts drie van de tien bedrijven precies hoeveel medewerkers ze in het buitenland hebben werken en weet maar 8% wat de internationale opdrachten precies kosten.

Detachering biedt mooie kansen

Clare Hughes, directeur global mobility bij PwC, begrijpt wel dat bedrijven vaker kiezen voor buitenlandse detachering. “Het is een geweldige manier om gaten op te vullen, om groeimarkten te betreden en om het personeel zich te laten ontwikkelen. Bij veel bedrijven is internationale ervaring voor mensen in een leidinggevende positie een must.”

Bedrijven lopen groot risico

Toch waarschuwt Hughes bedrijven die weinig tot geen inzicht hebben in de opbrengsten en kosten van internationale uitzending. “Het levert grote risico’s op wanneer je de verkeerde mensen naar verkeerde plaatsen stuurt, of wanneer je bijvoorbeeld veel geld neertelt voor expats terwijl er genoeg lokaal talent is.” Ook merkt Hughes op dat er na een opdracht vaak geen plan meer is om iemand elders weer aan het werk te krijgen. “Zonde, want zo verlies je talentvolle werknemers voor je bedrijf.”