Werkgevers slecht voorbereid op hogere pensioenleeftijd

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederlandse werkgevers zijn over het algemeen slecht voorbereid op het langer doorwerken van hun personeel, blijkt uit het Delta Lloyd-onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met pensioen?’ Een derde van de werkgevers staat negatief tegenover de nieuwe wetgeving. Bovendien geeft 40% aan geen maatregelen te treffen om het voor de eigen werknemers mogelijk te maken langer door te werken. 

Tijd voor discussie

“Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers denken dat hun werknemers goed kunnen doorwerken tot hun 64e,” stelt Ingrid de Graaf, lid van de raad van bestuur van Delta Lloyd. “En dat terwijl de AOW -leeftijd in 2021 al 67 jaar is. Ook om voldoende pensioen op te bouwen, moeten we langer doorwerken of financiële maatregelen treffen.”  Volgens De Graaf is het tijd dat dit onderwerp maatschappijbreed op de agenda komt. “We zullen in onze veranderende samenleving de discussie moeten aangaan over langer doorwerken en duurzame inzetbaarheid. Door deze onderzoeksresultaten te delen geven we inzicht, brengen we deze discussie op gang en roepen we werknemers en werkgevers op om waar nodig in actie te komen.”

Werkgevers overschatten voorbereiding personeel

Voor het onderzoek van Delta Lloyd, uitgevoerd door onderzoeksbureau Gfk, werden ruim 300 werkgevers en 1000 werknemers ondervraagd. Maar liefst een derde van de werkgevers (34%) geeft aan negatief of zeer negatief te staan tegenover het langer doorwerken van personeel. Daarnaast blijken werkgevers hun werknemers te overschatten waar het gaat om de eigen voorbereiding op het latere pensioen. 54% van de werkgevers verwacht dat de eigen medewerkers voorbereidingen hebben getroffen of hier plannen voor hebben, terwijl dit slechts geldt voor 36% van de werknemers.

Weinig aansluiting bij wensen werknemers

Werkgevers blijken verder maar in zeer beperkte mate tegemoet te komen aan de wensen die werknemers hebben op het gebied van de voorbereiding op het pensioen. Zo geven de personeelsleden aan behoefte hebben aan seniorenbeleid (43%), vitaliteitsbeleid (41%) en levensfasebewust personeelsbeleid (39%), maar wordt dit slechts aangeboden door respectievelijk 17%, 14% en nogmaals 14% van de werkgevers. De werkgever is op dit moment vooral bezig met het inspelen op de nieuwe wet- en regelgeving, terwijl de werknemer voorbereidende maatregelen verwacht die hem ondersteunen bij het langere doorwerken.