Nederland tweede van de wereld in beheersing Engels

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederland scoort bijzonder goed in de ‘English Proficiency Index’ van onderwijsinstelling Education First. Op deze ranglijst, die de beheersing van het Engels als tweede taal in kaart brengt, hoeft Nederland alleen Denemarken boven zich te dulden.

Noord-Europa toonaangevend

Education First inventariseert jaarlijks de wereldwijde beheersing van het Engels als tweede taal en net als voorgaande jaren is de top van de lijst een Noord-Europese aangelegenheid. Achtereenvolgens Denemarken, Nederland, Zweden, Finland en Noorwegen voeren de lijst aan, gevolgd door Polen, Oostenrijk, Estland, België en Duitsland. Onderaan de lijst van 63 beoordeelde landen bungelen Algerije, Cambodja, Libië en, helemaal onderaan, Irak.

Engels van Nederlanders steeds beter

In het afgelopen jaar nam de score van Nederland toe van 66,19% (vorig jaar goed voor de derde plaats) naar 68.98%. Met deze score behoort Nederland tot de hoogste categorie, die de kwalificatie ‘very high proficiency’ meekrijgt. De onderzoekers wijzen er nog op dat jongeren (18 tot 34 jaar) van alle Nederlanders de beste beheersing van het Engels hebben. Zij schrijven dit vooral toe aan het hoge niveau van Engels taalonderwijs in Nederland en verwachten dan ook dat de score de komende jaren verder zal toenemen.