Ondernemers negatiever gestemd in november

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Ondernemers in Nederland zijn deze maand een stuk negatiever gestemd dan in oktober. Dit blijkt uit het maandelijkse Ondernemerspeil van Het Financieele Dagblad en TNS Nipo.

Actualiteit van grote invloed

Vooral het nieuws over de belastingnaheffing, de nieuwe regeling voor leaseauto’s en de negatieve berichten over de Duitse economie baren de Nederlandse ondernemers zorgen. “Het blijft natuurlijk een momentopname,” stelt Martijn de Groote van TNS Nipo. “Maar toen we de vragen stelden, was net de naheffing van staatssecretaris Wiebes prominent in het nieuws.” Volgens De Groote betekent de uitslag niet direct negatief nieuws voor de economie. “Het nieuws leverde ondernemers direct een slecht gevoel op. Het hoeft dan economisch niet per se ook slechter te gaan.”

Verwachtingen niet rooskleurig

TNS Nipo en Het Financieele Dagblad doen iedere maand onderzoek naar de stemming onder Nederlandse ondernemers. De huidige stand van de economie wordt door de meerderheid bestempeld als ‘neutraal’, maar in hun voorspelling voor het komende halfjaar zijn de ondernemers minder positief. De gemiddelde score komt uit op -2, waar deze een maand geleden nog op 6 stond.