Natuurlijke elementen op kantoor verhogen productiviteit en welzijn

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Natuurlijke elementen als daglicht en planten verhogen het welzijn van werknemers en hun productiviteit, blijkt uit onderzoek onder leiding van Sir Cary Cooper, professor organisatiepsychologie aan de Lancaster University Management School. Bij het onderzoek waren ruim 3500 kantoormedewerkers uit Denemarken, Dubai, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Spanje en Zweden betrokken.

Biofilisch ontwerp

“De werkomgeving heeft een grote invloed op het welzijn en de prestaties van medewerkers, ” aldus Cooper.  “De resultaten van dit onderzoek laten duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit.” Behalve ‘echt’ natuurlijke elementen als planten en daglicht, dragen ook bijvoorbeeld aardse kleuren en kunstplanten bij aan een organisch gevoel op kantoor. Cooper: “Het is geen toeval dat steeds meer werkgevers nu kiezen voor werkomgevingen die werknemers inspireren. Biofilisch ontwerp , ontwerpen geïnspireerd op de natuur, zijn daar een belangrijk onderdeel van.”

Daglicht belangrijkste factor

De productiviteit in een kantooromgeving wordt dankzij natuurlijke elementen met 8% verhoogd, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast neemt het welzijn van de medewerkers met maar liefst 13% toe. Gevraagd naar de belangrijkste natuurlijke elementen van een ideale werkomgeving, noemt meer dan de helft van de ondervraagde werknemers (55%) daglicht. Een rustige omgeving (32%), echte planten (22%), heldere kleuren (16%) en het gebruik van natuurlijke materialen (14%) zijn eveneens veelgenoemde aspecten van een prettige kantoorruimte. Dat daglicht als belangrijkste element wordt beschouwd, is nog niet terug te zien in de daadwerkelijke kantoorruimtes. 42% van de Nederlandse respondenten geeft aan geen daglicht te hebben op de werkplek.