Ervaren leraren bereiken betere resultaten

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Kinderen die les krijgen van ervaren leerkrachten , presteren beter dan de leerlingen van minder ervaren collega’s. Dit blijkt uit een studie van het CPB (Centraal Planbureau), dat tussen 1995 en 2005 een tweelingenonderzoek uitvoerde met Nederlandse leerlingen op de basisschool .

Beter in taal en rekenen

De studie dankt haar bestaan mede aan het beleid van veel Nederlandse basisscholen om tweelingen niet in dezelfde klas te plaatsen. Hierdoor konden de CPB-onderzoekers een groot aantal tweelingen met elkaar vergelijken die van verschillende leraren les kregen. In het onderzoek, getiteld ‘Teacher quality and student achievement: Evidence from a Dutch sample of twins’, werd specifiek gekeken naar de leerprestaties op het gebied van taal en rekenen. De leerlingen die bij een ervaren leerkracht in de klas zat, bleken het beter te doen dan hun tweelingbroer of –zus bij een minder ervaren leerkracht op dezelfde school.

Grootste verschillen in laagste groepen

De verschillen bleken in sommige gevallen erg groot: leerlingen van een leraar met veertig jaar ervaring scoorden soms wel een niveau-advies hoger dan de leerlingen van een startende leraar. Dit kan dus het verschil uitmaken tussen een vmbo-t/havo-advies en een havo-advies. Vooral in de lagere groepen van de basisschool heeft de ervarenheid van de meester of juf grote invloed, in het bijzonder in groep 2. CPB-onderzoeker Sander Gerritsen heeft hier niet direct een verklaring voor: “De Amerikaanse econoom James Heckman zegt: hoe sneller je vaardigheden aanleert, hoe sneller je ze weer doorleert. We vermoeden dat dit hier opgaat.”