Gemiddelde CEO is 50-plusser uit de Randstad

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De gemiddelde CEO (Chief Executive Officer) in Nederland is 53 jaar oud en afkomstig uit de Randstad. Dit blijkt uit een rapport van business intelligence- en softwarebedrijf Qlik, dat een applicatie ontwikkelde die inzicht biedt in de identiteit van de Nederlandse CEO’s. Het gaat hierbij om de directeuren van van beursgenoteerde bedrijven en de ondernemingen die de top 50 van Nederland vormen.

Weinig verandering in de boardroom

De leeftijd van de Nederlandse CEO’s varieert van 40 tot 69 jaar. Op het moment van aanstelling is de directeur gemiddeld 48 jaar oud. Ook constateert Qlik dat het vooral mannen zijn die chief executive worden. Sabine Palinckx, country manager Benelux bij Qlik: “Het onderzoek laat zien dat er de afgelopen jaren weinig veranderd is in de boardroom. Ondanks de veranderingen van de laatste jaren op carrièregebied is het toch vooral de man van middelbare leeftijd uit de randstad die het schopt tot CEO.”

Noord- en Zuid-Holland maken de dienst uit

Niet alleen de leeftijd, ook de herkomst van de CEO’s werd in het onderzoek in kaart gebracht. Bijna een kwart (24%) woont in Noord-Holland. Wanneer het gaat om waar de directeuren geboren zijn, scoort Zuid-Holland het hoogst: 12%. Ruim driekwart van de CEO’s is in Nederland geboren; 23% heeft buitenlandse roots. Volgens Palinckx biedt de door Qlik ontwikkelde applicatie interessante inzichten in wie de bewindvoerders van de grote bedrijven nu eigenlijk zijn: “Wie denkt er zo nu en dan niet over hoe het zou zijn om de hoogste baas bij een groot bedrijf te zijn? Met deze applicatie geven wij ambitieuze professionals op een leuke manier inzicht in de anatomie van een CEO.”