Marketeers maken zich zorgen over verandering vakgebied

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Liefst 73% van de Nederlandse marketeers maakt zich zorgen over het bijhouden van de ontwikkelingen binnen de marketingwereld, blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Adobe en marketing-uitgever Adfo Groep. Zij deden onderzoek naar de stand van het vakgebied en ondervroegen ruim vierhonderd marketingprofessionals.

Razendsnelle ontwikkeling

Het vakgebied marketing ontwikkelt zich razendsnel, stelt Marco Disseldorp, marketing manager van Adobe. “De transformatie binnen marketing is al een tijd aan de gang en wij zien dat het vakgebied de afgelopen drie jaar meer is veranderd dan de afgelopen 50 jaar." Een voorbeeld van zo’n verandering is de wijze waarop de marketingtak wordt beoordeeld. Disseldorp: “De marketingafdeling wordt meer en meer afgerekend op het genereren van leads en conversie, maar marketeers worstelen daarbij hoe zij de effectiviteit van investeringen en campagnes kunnen aantonen.” Het genereren van conversie wordt door bijna de helft (47%) van de respondenten genoemd als belangrijkste graadmeter voor het succes van de marketingafdeling.

Persoonlijke marketing

Volgens 60% van de ondervraagde marketingprofessionals krijgt het persoonlijk afstemmen van de marketing op basis van data-analyse meer aandacht dan een jaar geleden. Disseldorp: “Het is goed om te zien dat de helft van de respondenten meer gebruikmaakt van analytics dan vorig jaar, maar tegelijkertijd kunnen veel marketeers niet bijblijven met de ontwikkelingen in het vakgebied en baseren zij hun marketingcampagnes op een proces van trial and error.” Toch ziet Disseldorp de situatie wel verbeteren: “Marketeers krijgen gelukkig steeds meer geïntegreerde tools tot hun beschikking om effectief in te spelen op de veranderingen. Het aansturen op en aantonen van effectiviteit wordt dan ook steeds eenvoudiger."