Werknemers slecht op de hoogte van pensioen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een grote meerderheid van de Nederlandse werkenden realiseert zich niet dat de huidige pensioenleeftijd van 67 niet op hen van toepassing is en dat ze zelf langer zullen moeten doorwerken. Dat meldt de website Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën om verantwoord financieel gedrag onder Nederlanders te bevorderen.

35-jarige werkt tot zeventigste door

Dat de AOW-leeftijd op basis van de huidige wetgeving oploopt tot 67 jaar in 2023, dat weten de meeste mensen nog wel. Maar dat deze daarna is gekoppeld aan de levensverwachting, daar staat niet iedereen bij stil. Concreet betekent de maatregel dat iemand die nu 35 is, in elk geval tot zijn zeventigste zal moeten doorwerken. Minder dan een derde van deze leeftijdsgroep is zich hiervan bewust, constateert Wijzer in Geldzaken. In het kader van de zogeheten Pensioen3daagse stelde het platform de Pensioenmonitor 2014 op.

57% schat pensioenleeftijd te laag in

Ook veel werknemers tussen de 40 en 55 jaar hebben een vertekend beeld van hun pensioensituatie. Nog geen kwart van hen houdt er rekening mee dat ze na hun 67e nog moeten werken, terwijl ze toch op z’n vroegst op hun 68e hun eerste AOW krijgen bijgeschreven. Al met al schat 57% van de totale beroepsbevolking de eigen AOW-leeftijd te laag in. Wijzer in Geldzaken probeert dit percentage middels de Pensioen3daagse op te schroeven.