Gelijkwaardigheid in huishoudelijke taken goed voor de carrière

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een eerlijke verdeling van het huishoudelijk werk is niet alleen bevorderlijk voor het gezinsleven, maar werkt ook positief voor de carrière van de mannelijke partner. Dit concluderen Noorse wetenschappers van de Örebro University op basis van een dertig jaar lopend onderzoek.

Dertig jaar gevolgd

Zestien Noorse stellen, die zowel de gezinstaken als de professionale werkzaamheden gelijkmatig hadden verdeeld, werden maar liefst drie decennia lang gevolgd door de onderzoekers. Gender-onderzoeker van de Örebro University, Margunn Bjørnholt, geeft aan dat de verdeling op alle vlakken goed uitpakt. “Zowel de relatie als het gezinsleven profiteert van de gelijke taakverdeling. Bovendien bleken de mannen op het werk even succesvol als collega’s die fulltime werkten en werden hun verzorgende taken zeer gewaardeerd op de werkvloer.”

‘Zo vader, zo zoon’ gaat niet op

Hoewel het gezinsleven baat heeft bij een gelijke taakverdeling tussen man en vrouw, blijken de kinderen uit de betrokken gezinnen meestal een andere keuze te maken dan hun ouders. Bjørnholt: “Van ‘zo vader, zo zoon’ lijkt geen sprake: de patronen worden minder makkelijk dan we hadden gedacht doorgegeven aan de volgende generatie. De invloed van sociale structuren die iemand om zich heen ervaart, blijkt doorslaggevender.”