Maakindustrie stuwt Nederlandse export

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De export vanuit Nederland drijft dit jaar sterk op de maakindustrie, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Het succes van deze industrie is wel zeer afhankelijk van enkele grote orders naar vooral China, de VS en Brazilië.

Grote orders

Onder meer een Braziliaanse mega-order voor scheepsfabrikant IHC Merwede en een groeiende vraag vanuit Amerika voor chipmachinebouwer ASML zorgen ervoor dat de export dit jaar groeit. Over het eerste halfjaar bedroeg de groei van het totale exportvolume 6% op jaarbasis; de absolute exportstijging bedraagt 1,2 miljard euro.

Overslag Rotterdamse haven gedaald

Niet overal groeit het exportvolume: de uitvoer in de raffinagesector en de petrochemie daalde met maar liefst 10%. Vooral in de haven van Rotterdam bleef dit niet onopgemerkt en nam de overslag van minerale olie met 13% af. Volgens de economen van ING is dit direct te wijten aan de exportdruk bij de minerale brandstoffen.

Schiphol profiteert

Die andere belangrijke mainport van ons land, Schiphol, kon dankzij de florerende machine-export wel een plus noteren in het vrachtvervoer. Tot en met augustus is het luchtvrachtvervoer met 8% toegenomen. De uitschieter is het vleigtuigtransport naar Noord-Amerika, dat met meer dan een kwart (27%) toenam.