Eén op de drie werkzame Nederlanders solliciteert actief

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Van de werkzame Nederlanders heeft een derde het afgelopen jaar actief gesolliciteerd, blijkt uit onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Vooral callcentermedewerkers zijn nadrukkelijk op zoek naar ander werk: twee van de drie verstuurde een sollicitatiebrief.

Regie over de toekomst

De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie ondervroeg ruim zevenduizend werknemers. Behalve de callcentermedewerkers stellen ook pr-medewerkers, marketeers en communicatiemedewerkers zich actief op in de zoektocht naar ander werk. “Door actief te solliciteren nemen werknemers regie over hun eigen toekomst,” stelt Geert-Jan Waasdorp, mede-oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. “Passieve doelgroepen daarentegen verliezen juist kansen op de arbeidsmarkt.”

Zorg, bouw en ICT afwachtend

Tot deze passieve doelgroepen behoort het personeel in de verzorging, verpleging en de bouw. Slechts een op de vier werknemers in deze sectoren solliciteerde in het afgelopen jaar. Dat is opvallend, aangezien relatief veel mensen in deze bedrijfstakken hun baan dreigen te verliezen. Ook in de ICT wordt er minder gesolliciteerd, al heeft dat vermoedelijk te maken met de krapte in deze sector. Talentvol ICT-personeel wordt veelal benaderd voor een functie, zonder zelf per se op zoek te zijn.