De beste leiders van de toekomst zijn vrouwen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De groep die beschikt over de beste leiderschapskwaliteiten voor de komende jaren wordt gevormd door vrouwelijke millennials (vrouwen die nu twintig of begin-dertig zijn). Dit concluderen onderzoekers van de wereldwijd actieve consultant Hudson.

Leiderschapskwaliteiten

De onderzoekers voorspellen dat de vrouwen van de millennial-generatie (ook wel generatie Y genoemd) de primeur zullen hebben om door het glazen plafond te breken. De dames scoren namelijk opvallend hoog wat betreft leiderschapskwaliteiten: op het gebied van organisatietalent doen ze het zelfs 18% beter dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ook op de punten altruïsme (15%), zelfvertrouwen (12%) en relationele vaardigheden (10%) scoren ze beter dan de mannen. Ten opzichte van andere generaties, zoals babyboomers, zijn de verschillen alleen maar groter.

Vrouwen aan de top

Volgens Tim Drake, als directeur talent management van Hudson betrokken bij het onderzoek, zal de situatie aan de top van bedrijven er de komende jaren flink anders gaan uitzien. Hij meent dan ook dat de situatie ideaal is voor de vrouwelijke millennials: “Zij beschikken, meer dan hun mannelijke generatiegenoten, over de kwaliteiten die gevraagd zullen worden van de nieuwe leiders. Wij verwachten dan ook dat zij zich de komende decennia aan de top van bedrijven zullen nestelen.”