Jonge werkzoekenden willen vooral duidelijkheid van hun werkgever

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werkgevers slagen er te weinig in om te voldoen aan de wensen van jonge werkzoekenden, stelt bedrijfskundige Stephan Corporaal in zijn proefschrift waarmee hij promoveert aan de Open Universiteit. Vooral in de techniek , de zorg en het onderwijs wordt niet aan de verwachtingen van jongeren voldaan. Hun belangrijkste eis? Een duidelijk traject, waarbij goede begeleiding en afwisseling in de werkzaamheden centraal staan.

Werk voldoet niet aan verwachtingen jongeren

In een tijd waarin termen als ‘bring your own device’, ‘het nieuwe werken’ en ‘vrijheid’ je om de oren vliegen, blijken jongeren vooral behoefte te hebben aan duidelijkheid en structuur. Ze willen weten wat er van hen verwacht wordt en waarom ze bepaalde werkzaamheden moeten uitvoeren. Daarnaast verwachten ze goede begeleiding en duidelijke perspectieven over ontwikkelingsmogelijkheden. De werkelijkheid valt in de meeste gevallen vies tegen, vooral waar het gaat om coaching en groeikansen.

Onderwijs dient zich aan te passen

Volgens Corporaal dient het onderwijs maatregelen te nemen om de afstemming te verbeteren: “Jongeren verwachten meer structuur, duidelijkheid en eerlijkheid dan organisaties ooit kunnen bieden. Het beroepsonderwijs doet er dan ook verstandig aan om meer aandacht te besteden aan vaardigheden als aanpassingsvermogen, improvisatie en de omgang met tegenstrijdige en onevenwichtige eisen.”

Rol van werkgevers

Niet alleen het onderwijs dient volgens Corporaal zijn conclusies te trekken, ook aan de kant van de werkgever moet ingegrepen worden. Volgens de promovendus zouden bedrijven meer moeten denken in termen van ontwikkelingstrajecten, mentorships en functiewisselingen, in plaats van alleen maar in vastes functies en teams. Daarnaast verdient het aanbrengen van structuur en het bieden van goede begeleiding de voorkeur boven zaken als ‘het nieuwe werken’ en ‘flexplekken’.