Onbetaalde rekeningen bedreigen werkgelegenheid

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Niet-betaalde facturen vormen een groot gevaar voor de de werkgelegenheid, vooral in de bouw . Dat blijkt uit een rapport van incassobureau Intrum Justitia. Liefst 39% van de ondervraagde bouwondernemingen geeft aan in het personeelsbestand te hebben moeten snijden vanwege te late betalingen door opdrachtgevers.

Werkgevers in de bouw terughoudend

De problemen in de bouwsector beperken zich niet tot Nederland: in de gehele Europese bouwsector wordt slechts 51% van de facturen binnen de betalingstermijn voldaan. Niet alleen zien bedrijven zich gedwongen mensen te ontslaan, zijn ze ook voorzichtig met het aannemen van nieuw personeel. De helft van de bouwbedrijven geeft aan terughoudend te zijn in het aantrekken van nieuwe mensen. Verder stelt maar liefst 64% van de werkgevers in de bouw dat te late betalingen de groei van hun onderneming in de weg staan.

Bouwsector blijft achter

Tom Garssen, managing director van Intrum Justitia, merkt op dat de bouw achterblijft bij andere sectoren: “Vorige week meldde het CBS dat de economie harder groeit dan verwacht. In de bouwsector verdwijnen echter nog steeds banen. Het slechte betaalgedrag is daar een oorzaak van.“ Het aantal facturen dat helemaal niet betaald wordt, ligt in de bouw ook hoger dan in andere takken. Garssen: “In de bouw wordt 4,5% van alle facturen niet betaald, terwijl dit voor alle bedrijven in Nederland 2,7% is. Ik vind dat erg hoog.” Voor de bouwbedrijven zelf is ook een belangrijke taak weggelegd: “Bedrijven moeten hun credit management beter op orde krijgen. Dit voorkomt dat ze zaken doen met bedrijven die slecht betaalgedrag vertonen. Bovendien leidt het direct tot sneller incasseren.”