Werknemers die met de auto komen, zijn minder gelukkig

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen die op de fiets of lopend naar hun werk gaan, zijn gelukkiger en gezonder dan automobilisten, blijkt uit Brits onderzoek. Gezondheidseconomen van de University of East Anglia (Norwich, Engeland) tonen aan, in samenwerking met het Centre for Diet and Activity (CEDAR), dat ook treinforenzen zich beter voelen dan zij die met de auto komen.

Psychologisch welzijn

In het onderzoek maken de economen gebruik van de gegevens van een kleine 18.000 forenzen, variërend in leeftijd van 18 tot 65 jaar. Daarbij hebben ze gelet op verschillende aspecten van het psychologische welzijn van de werknemers, bijvoorbeeld de mate waarin deze gevoelens van zinloosheid, ontevredenheid en slapeloosheid ervaren. De resultaten zijn gecorrigeerd voor factoren als de thuissituatie van individuele werknemers, arbeidsverleden en inkomen.

Openbaar vervoer ontspannend

Verrassend is vooral dat ook de treinreizigers en andere gebruikers van het openbaar vervoer zich beter voelen, terwijl je zou verwachten dat zaken als vertraging en drukte ook voor de nodige stress zouden zorgen. Onderzoeksleider Martin Adam, verbonden aan de Norwich Medical School: “Doordat mensen in bijvoorbeeld de trein of de bus tijd hebben om te ontspannen, te lezen of een praatje te maken, verbetert hun humeur. Daarnaast hoort er vaak ook een loopje bij naar de halte of het station.”