Wie om advies vraagt, wordt slimmer gevonden

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Vragen om advies zorgt ervoor dat je intelligenter wordt gevonden, blijkt uit onderzoek van Harvard Business School. De resultaten zullen worden gepubliceerd in de volgende editie van het wetenschappelijke tijdschrift Management Science.

Positievere indruk

De Amerikaanse onderzoekers maken een einde aan de mythe dat iemand die vragen stelt, dom wordt gevonden. Onderzoeksleider en docent economie Alison Wood Brooks: “Mensen stellen zich vaak terughoudend op in het het stellen van vragen, aangezien ze vermoeden dat mensen zullen twijfelen aan hun capaciteiten.” Deze vrees kan nu overboord: “Mensen die raad vragen aan anderen, maken een positievere indruk.” Degene aan wie de vraagt wordt gesteld, krijgt een zelfvertrouwen-boost, wat er toe leidt dat hij de vragensteller meer waardeert en hoger inschat.

Geen domme vragen

Het stellen van vragen kan dus goed zijn voor de indruk die je achterlaat, maar het moeten wel vragen zijn met enige inhoud. De vragensteller wordt namelijk hoger ingeschat naarmate het onderwerp waarop de vraag betrekking heeft, complexer is. Daarnaast bleek dat de beantwoorders van de vragen ook eerder geneigd waren de vragensteller in de toekomst te benaderen voor advies.

Win-win

Volgens Brooks kan een juiste manier van informatie inwinnen op de werkvloer goed uitpakken voor alle betrokkenen. Zij adviseert managers dan ook om het inwinnen van advies bij collega’s te stimuleren. “Doen zij dit niet, dan kunnen belangrijke kansen verloren gaan. Niet alleen de persoonlijke relaties van collega’s onderling verbeteren sterk dankzij het uitwisselen van adviezen, ook het zelfvertrouwen van werknemers krijgt hierdoor een boost.”